Avrasya Yönetici Sanayici ve İşadamları Derneği (AYSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamuç ve beraberindeki heyet Gürcistan'a gezi düzenlediler. Dönüşte Karadeniz yaylalarına da çıkan ekip burada Çalışma Bakanı Faruk Çelik'le uzun süre sohbet etti.

AYSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yamuç Gürcistan ve Karadeniz gezisinin çok güzel geçtiğini belirtti. Yamuç, AYSİAD'ın çalışma programında ‘iş ve çevre gezileri’ ayrı bir öneme sahip olduğunu, herkesin gezi düzenlediğini fakat derneklerinin gezilerinin bir amacı, bir teması olduğunu söyledi. Yamuç, "Gidilen yerin tarihi, kültürü, geleneksel ve yöresel tatları, coğrafi durumu ve en önemlisi ekonomik durumu ve iş adamları açısından yatırım ve ticaret fırsatları  gözlemlenir, geziye katılanların ağzından yorumlar alınarak tartışmaya açılır. Gezimizin ilk günü Gürcistan’dı. Gürcistan yönetim olarak 3 özerk bölgeye ayrılmış. Bunlar; Osetya, Acara ve Abhazya’dır. Bizim gezimiz Acara bölgesinin başkenti Batum’du. Tarih boyunca birçok savaşın merkezi olmuş defalarca talan edilmiş olmasına rağmen şehir meydanında kimliğini kaybetmemiş onlarca yapı ilk günkü heybetini koruyor. Kıyaslama açısından yazıyorum Trabzon Batum’dan daha tarihi bir geçmişi olmasına rağmen tarihi binalar korunamamış. Tabi bunun nedeni bizde müze olayı 1964'lü yıllarda kurulmuş ve bu zamana kadar tarihi yerler korunamamış.

Stalin döneminde Sovyet Rusyası istila ettiğinde nüfusunun yüzde 80'i Müslüman iken 1991 yılında özgürlüğüne kavuşan ülkede sadece yüzde otuz Müslüman asimilasyondan kurtulmayı başarmış. Şu anda Müslüman kesim sadece kenar mahallerde ve daha ekonomik olarak gelişmişler. Merkezde sadece bir cami kalmış köylerde camilerin daha çok olduğunu öğrendik. O camilerdede ezan okunmuyordu." dedi.

Gürcistan'ın ekonomik olarak gelişmeye müsait olduğunu ancak eyaletle yönetilmeleri ve siyasi istikrarsızığın devamı münasebeti ile yatırımcıların tedirgin olduğunu belirten AYSİAD Başkanı Yamuç, "Gürcistan, Rusya'nın ve Kafkasların kumar merkezi ve sayfiye yeri konumunda ve Azeri petrollerinin dünyaya açılma penceresi. Bizi en çok üzen Gürcistan-Türkiye sınırımızdaki Sarp sınır kapısındaki gümrük kapımızın durumu idi. Gürcü sınırı Avrupai bir yapı şeklini almış ve işler çok hızlı yürürken bizim tarafta koca kalabalığa iki polis memuru ile ve eski püskü binalarla hizmet verilmeye çalışlması idi. Bu aksaklığımızı Ayder yaylasında karşılaştığımız ve uzun süre sohbet ettiğimiz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız sayın Faruk Çelik bey’e aktardık." dedi.

Gürcistan'ı ve Karadeniz'i herkesin görüp gezmesi gerektiğine inandıklarını ifade eden Başkan Yamuç, dernek olarak gezi ve diğer faaliyetlerinin devam edeceğini belirtti.