Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'deki müzelerin çıtasının Avrupa seviyesine yükseldiğini belirterek, Avrupa'ya kaçırılan tarihi eserlerin tek tek geri getirileceğini söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, biz dizi incelemede bulunmak üzere Muğla'nın Fethiye ilçesine geldi. Helikopterle Fethiye Devlet Hastanesi bahçesine inen Günay, karayolu ile Telmessos Antik Tiyatrosu'na geldi. Burada devam eden restorasyon çalışmalarını, temsili bir kayanın yer değiştirmesini yaparak başlatan Günay, daha sonra Fethiye Kalesi'ne müze yapılması ve Fethiye Müzesi'nin belediyeye devredilmesini sağlayan protokolü imzalamak üzere Fethiye Belediyesi'ne geldi.
Burada Belediye Başkanı Behçet Saatcı tarafından karşılanan Günay, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye'den Avrupa'ya çıkarılan tarihi eserler üzerine konuşan Kültür ve Turizm Bakanı, bu eserlerin tek tek getirileceğini söyledi.
        "ALDIKLARIMIZ, ALACAĞIMIZIN SADECE KÜÇÜK BİR PARÇASI"
Bunu için modern müzelere ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Günay, "Çıtamız, Avrupa müzeleri seviyesine çıktı. Tüm müzelerimizde artık dolap içinde obje sergileme dönemini kapattık. Artık müzelerimizi bilgisayar donanımlı modern yerler yaptık. Standartlarımız dünyayı yakaladı. Bu da Avrupa'daki eserlerimizi geri getirmenin önünü açtı. Aldıklarımız, alacaklarımızın çok küçük parçası. Onları almanın yolu tarihine sahip çıkmakla, onları en iyi şekilde sergileyecek yerlerin yapılmasıyla olur. Biz ne yapıyorduk önceden. Ya tarihi kalıntıları mermer ocaklarında eritiyorduk ya da üzerine kurşun atıyorduk. Son 5 yılda bizim tarihe ayırdığımız bütçeyi hiç bir Avrupa ülkesi ayırmamıştır." dedi.
       "BİZ BİR OLDUKÇA ARAMIZA KİMSE NİFAK SOKAMAYACAK"
Konuşmasının devamında, ülkede Türk-Kürt ayrımı çıkartmak isteyenlere göndermelerde de bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, halkların birbirine olan bağlılığının buna imkan vermeyeceğini söyledi.
Devlet olarak, Batı'ya yapılan bütün yatırımların ayrım gözetmeksizin Doğu'ya da yapıldığını hatırlatan Günay, şöyle konuştu: "Biz Batı'da ne yapıyorsak Doğu'da da aynısını yapıyoruz. Van, Antep, Diyarbakır, Urfa, Bitlis, Denizli, Ardahan fark etmiyor. Biz hiç bir yeri ve insanı birbirinden ayırmıyoruz. İçimize nifak sokmaya çalışıyorlar. Bizim insanı ayırmadan bir tutmamız onları mahkum edecektir. Onlar bu birliktelik karşısında yok olacaklardır."
Fethiye Kalesi'ne yapılacak yeni müze ve mevcut müzenin Fethiye Belediyesi'ne devrini sağlayan protokolü imzaladıktan sonra belediyeden ayrılan Ertuğrul Günay, yeni müze yerinde incelemelerde bulundu. Bu sırada, Fethiye Belediyesi Bando Takımı, Bakan Günay'a Hekimoğlu Türküsü ile eşlik etti. Bando takımının şarkısını dinleyen Günay, bando şefini tebrik ederek Fethiye'den ayrıldı.