Türkiye’nin en uzun soluklu gezi programı olan, Ayna’nın yapımcı ve sunucusu Saim Orhan, Denizli Emek Çalışanlar Derneği (EMEKDER)’nin davetlisi olarak Denizli’ye geldi.
Servergazi İlköğretim Okulu konferans salonunda yaklaşık 2 bin davetlinin katıldığı programda konuşan Orhan, şu ana kadar dünyanın her coğrafyasından 140 ülkede çekimler yaptığını, buralarda Türkiye adına gördüğü farklılıkları anlattı.
Yurtdışında ülkemizin yeterince tanınmadığını ifade eden Orhan, Türkiye’den giden yiğit anadolu delikanlıları sayesinde bu sorunun aşıldığını ifade etti. Orhan, “Afrika ülkelerine Osmanlı da gitmiş, sömürgeci ülkeler de. Osmanlı eserler bırakmış, şehirler kurmuş, oraları abad etmiş, ama sömürgeci ülkeler bütün bu izleri silmişler. İnsanların dillerini, dinlerini, zenginliklerini ellerinden almışlar. Onları insan yerine bile koymamışlar. Afrika’dan Avrupalı ve Amerikalılar 60 milyon siyahi insanı köleleştirmek için ülkelerine götürmüşler. Bu insanlardan 12 milyonu yollarda ölmüşler. Kaçmaya çalışanlara verilen en basit ceza, ayaklarından ve ellerinden kan çıkıncaya kadar çivilenmek olmuş. Renkleri siyah diye onları insan yerine koymamışlar. Sömürgeci ülkeler Afrika’nın herşeyini almış ama oralarda bir eser bırakmamışlar. Mesela Orta Afrika Cumhuriyeti’ni sömüren Fransızlar bu ülkenin elinde bulunan altın, elmas ne varsa almışlar ama yerine bir fabrika bile kurmamışlar. Elektrik yok, su yok, ben buralara gidip okul açan öğretmenlerin fedakarlıklarını yakinen gördüm. Onlarla yaşadım. İnanın çeşmeyi açıyorsunuz sanki çamur akıyor. Bu zorluklarda oralara gidip öğretmenlik yapan anadolu yiğitlerini tebrik ediyorum.” dedi.
Denizli’nin izlerini farklı ülkelerde gördüğünü  belirten Orhan, “Denizli’nin fedakar insanlarının himmetleriyle yapılan çalışmaların meyvelerine oralarda birebir şahit oldum.” dedi.
Dünyanın 5. büyük petrol rezervi olan Nijerya’da kuzey tarafı beyaz insanları seviyor. Çünkü beyaz insan olarak Osmanlı’yı tanımış. Osmanlı oralarda önemli eserler bırakmış. Güney Nijerya ise beyaz adam olarak köleleştiren, elinden bütün zenginliklerini alan, ona değer vermeyen  Avrupalı’yı tanımış.” dedi.
Orhan, “Şu anda Türkiye’yi temsilen Dünya’nın her yerinde bulunan fedakar anadolu yiğitlerinin tıpkı Osmanlı gibi güzel eserler bıraktığını, gittikleri ülkelerin zenginliklerini sömürmek yerine onlara değerler kazandırdıklarını gururla söyleyebiliriz.” ifadesinde bulundu.
Program sonunda Saim Orhan’a EMEKDER Başkanı Rasim Öztürk tarafından, “Yüzyılın Yaşayan Evliya Çelebi’si” ödülü verildi.