Tarihsel olarak, Orta Çağ ve Rönesans sırasında Avrupa'daki besteciler daha fazla doğrusal karmaşıklık (polifoni) ile müzik yazmaya başladıkça, bu sürecin doğal yan ürünü, çok kesin armonik dokulara sahip tonların dikey hizalanmasıydı.

On beşinci ve on altıncı yüzyıllarda harmonik sözdiziminin evrimi, çok özel harmonik teorilerin gelişmesine yol açtı ve bu da sırayla büyük/küçük ve keskin/düz anahtar merkezlerinin kodlanmış bir sistemine yol açtı.

akorlar.com geniş müzik akorları arşivi ile sevdiğiniz sanatçıların en hit parçalarının ve albümlerinin akorlarını bulabileceğiniz bir müzik kütüphanesidir. Gitar ve müzik ile ilgili bilgilendirici blog makalelerini de bulabileceğiniz akorlar.com web sitesinden ayrılmak istemeyeceksiniz. Onur can özcan akor bölümünden sanatçıya ait tüm akorlara ulaşabilirsiniz.

Akorların Tarihi

On beşinci ve on altıncı yüzyıllarda, majör ve minör üçlüler giderek daha yaygın hale geldi ve kısa süre sonra Batı müziği için varsayılan sonorite olarak kuruldu. Dört notalı "yedinci akorlar" daha sonra on yedinci yüzyıldan itibaren yaygın olarak kabul edildi.

Birçok çağdaş popüler Batı türünün uyumu, evrensel olmaktan uzak olsa da üçlü ve yedinci akorların kullanımında kurulmaya devam ediyor.

Akorları oluşturma ve adlandırma

Her akorun aşağıdakileri içeren belirli özellikleri vardır:

  • Akorun oluşturulmasında kullanılan renklerin sayısı (veya akorun notalarını aldığı farklı perde sınıflarının sayısı)
  • İçerdiği genel aralık türü: örneğin saniye, üçte veya dörtte.
  • Bazen "akor kalitesi" olarak adlandırılan kesin aralıklı yapısı: örneğin, akor bir triad ise, triad majör mü, minör mü, artırılmış mı yoksa azalmış mı?
  • Kök notanın ölçek derecesi
  • Akorun kayıtta ters çevrilmiş olup olmadığı

Nota sayısı

Akorları sınıflandırmanın bir yolu, yapılarında kullanılan farklı perde sınıflarının sayısına göredir; perde sınıfı, kromatik skalanın bir derecesi ile tanımlanır (yani, A, B, C, D gibi belirli bir nota). vb.) hangi oktavda meydana geldiğine bakılmaksızın. Üç perde sınıfı kullanan akorlara trikord denir. Dört nota kullanan akorlar tetrakord olarak bilinir. Beş kullananlara beşli, altı kullananlara altılı denir.

Aralık türü

Birçok akor, öğeleri kabaca aynı boyutta olan aralıklarla ayrılmış bir dizi olarak düzenlenebilir. Örneğin, bir C majör üçlüsü C, E ve G notalarını içerir. Bu notalar, birinci aralığın (CE) majör bir üçüncü, ikinci aralığın (EG) bir minör olduğu CEG serisinde düzenlenebilir. Bir dizi (majör veya minör) üçlü olarak düzenlenebilen herhangi bir akor, üçüncül akor olarak adlandırılır.

Bazı durumlarda bir akorun nasıl notaya alındığı hakkında konuşmak faydalı olurken, bazı durumlarda da nasıl ses çıkardığı hakkında konuşmak faydalıdır.

Ülkemizin en popüler sanatçılarından olan emir can iğrek akor bölümüne girerek sevdiğiniz şarkıların akorları sayesinde akor detaylarını incelemek daha eğlenceli olacaktır.