Çanakkale 1915 Gezici Müzesi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı Sponsorluğuyla ülkenin çeşitli yerlerinde sürdürdüğü gezi programının son durağı Pamukkale İlçesi oldu. Pamukkale Belediyesi de, ilçedeki 9 farklı noktadaki gezisinin masraflarını karşıladı.

Karahayıt Mahallesi’ndeki gerçekleşen sergi açılışına Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin de katıldı. Mahalle sakinleri sergiye yoğun ilgi gösterdi. Başkan Gürlesin, müzeyi gezerek o dönemde savaşta kullanılan malzemeleri inceledi. Müzede yetkililerden bilgi alan Başkan Gürlesin, müzenin önemine işaret etti. Müzenin Pamukkale İlçesi içerisindeki 9 farklı noktada 5 Kasım’a kadar açık kalacağını kaydeden Başkan Gürlesin, şöyle dedi:
“Pamukkale Belediyesi olarak Çanakkale’nin 100. Yılı 1915-2015 yılında Pamukkale İlçemizin 9 farklı noktasında Çanakkale Gezici Tır’ını ilk defa Karahayıt Mahallesi’nden başlayarak ilçemizle buluşturmak istedik. (Çanakkale Geçilmez’in) yaşatılması gerekiyor. Orada ne zor şartlar altında savaşılarak bu noktaya gelindiğini bu zaferin ne şartlar altında kazanıldığını bilinmesi gerekiyor. Özellikle büyüklerimizin, neredeyse her vatandaşlarımızın bir yakını vardır Çanakkale Savaşı’na katılmış ve canları pahasına savaşarak bugünlere gelinmesinde katkısı olmuş. Ama bunla beraber gençlere bunun anlatılması gerekiyor. Yeni neslimiz maalesef bir devrin kapanıp bir devrin başladığı Çanakkale Savaşı’nın ne imkansızlıklarla kazanıldığını yeterince bilmiyor olabilir. Pamukkale Belediyesi olarak bu hizmeti sunmak için böyle bir çalışma yaptık. Bugün ilk defa Karahayıt Mahallesi’ndeyiz. En uç mahallemizde yoğun bir katılımın olması bizleri mutlu etti. İnşallah her gün 5 Kasım’a kadar 9 farklı noktada bu müzemizi vatandaşlarımızla buluşturacağız. Ben bu müzeyi gezen 7’den 70’e herkesin etkileneceğini düşünüyorum. Oradaki eserlerin incelendiğinde o eski, şartların daha iyi anlaşılması ortaya çıkacaktır. Bizde buna vesile olmak istedik. Bütün masraflarını belediye olarak bizler üstlendik. Bütün vatandaşlarımızın özellikle gençlerimizin müzeyi gezmesini rica ediyorum. Her gittiği noktada o bölgedeki okullarla da görüşerek müzenin hizmet vermesini amaçlıyoruz. Geleceğimiz olan gençlerimizin, çocuklarımızın Çanakkale ruhunun kazandırılması gerektiğine inanıyorum. Güzel bir hizmet olacağını düşünüyorum. Kültür Bakanlığı onaylı bu TIR çok fayda sağlayacaktır. Vesile olabildiysek vatandaşlarımızın bilinçlenmesine katkı koyabildiysek ne mutlu bizlere. Bu ülkemizin ne zor şartlar altında kurulduğunu, yokların içinde savaşın kazanıldığını yeni nesillere çok iyi anlatmalıyız.
Her dönem ülkemizin üzerinde çeşitli oyunlar oynandı. Şimdi de 20 Temmuz’dan bugüne oynanan ciddi bir oyun var. Bizzat ülkemizin içinde dış güçlerin maşaları vasıtasıyla bu oyunlar sergilenmektedir. Bu oyunun bozulması için Çanakkale şuurunun kazanılması geriyor. Türkiye’deki oynanan oyunu biz bozmak istiyoruz. Dış mihrakların ülkemiz insanını birbirine düşürerek ve bizzat kendilerinin tezgahıyla bombalar patlatarak insanların huzurunu kaçırması oyunu oynanıyor. Bu yüzden geçmişimizi çok iyi bilip geleceğimize yön vermeliyiz. Onun için herkesi müzeyi gezmeye davet ediyorum.’ Bu arada Müze yetkilileri Başkan Gürlesin’e ‘Çanakkale Gazileri’ adlı kitabı hediye etti.

ÇANAKKALE GEZİCİ MÜZE TIR’I PROGRAMI

Pamukkale Belediyesi’nin desteğiyle Çanakkale Gezici Müze Tır’ı ilçede 9 farklı noktada olacak. 
25 Ekim’de Karahayıt Mahallesi’nde bulunan TIR, 26 Ekim’de İncilipınar Parkı’nda, 27-28 Ekim tarihlerinde Pamukkale Üniversitesi Kampüsü’nde, 28 Ekim’de Anafartalar Kapalı Pazaryeri yanında, 30 Ekim’de Aktepe Mahallesi AK Vadi Parkı’nda, 31 Ekim’de Deliktaş Mahallesi Eski Cuma Pazarı’nda, 2-3 Kasım’da Pamukkale Belediyesi YSE Kavşağı’nda, 4 Kasım’da Cumhuriyet Mahallesi Osman Aydın İlkokulu yanında ve son olarak 5 Kasım’da Kervansaray Mahallesi Pazaryeri’nde olacak.