Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunan ve yapılan kazı çalışmalarında elde edilen bulgularla 11 bin yıllık geçmişe sahip olduğu ortaya çıkan Tlos Antik Kenti yerli ve yabancı turistlerin en önemli uğrak mekanı oldu. Kazı çalışmaları dönem dönem devam eden ve Likya tarihine ışık tuttuğu için büyük önem taşıyan tarihi kent, geçtiğimiz yıl 19 bin 473 kişi tarafından ziyaret edildi.

Fethiye'ye 40 kilometre uzaklıkta bulunan Tlos Antik Kenti, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatının (UNESCO), Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunuyor. Milattan Önce 2'nci Yüzyıldan kalıntıların bulunduğu tarihi kent, bu özelliği ile bilim adamları ve ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Likya Federe Birliğinin 6 büyük kentinden biri olduğu bilinen Tlos'ta 7 yıldır devam eden kazı çalışmalarında önemli bulgulara ulaşıldı. Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Taner Korkut’un başkanlığını yaptığı kazı çalışmaları sonrasında 11 bin yıl öncesine ait kalıntılara rastlandı. Halen tiyatro, tapınak, Girmeler mağarası, kent bazilikası ve stadyum alanında kazı çalışması devam eden kenti, Fethiye Müze Müdürlüğü'nün resmi kayıtlarına göre geçtiğimiz yıl 19 bin 473 kişi ziyaret etti. Biletsiz ziyaretçilerle birlikte Tlos Antik Kenti'ni her yıl yılda 100 bine yakın kişinin gördüğü belirtiliyor.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Taner Korkut, kasım ayında son bulan kazı çalışmaları ile ilgili yaptığı değerlendirmede ekip olarak gerçekleştirilen kazı çalışmalarında M.Ö. 3. yüzyılda kullandığı tahmin edilen tapınağın ortaya çıkarılmasına çok ağırlık verdiklerini kaydetti. Korkut, kazı çalışmaların 2013 yılında da aynı şekilde kaldıkları yerden devam edeceğini ifade etti. Korkut açıklamasında, "Burada rastladığımız tapınak Türkiye’nin hiçbir yerinde yok. Bu Likya’nın Gök Tanrısı yani en büyük tanrısı Türgas’ın tapınağı. Roma döneminde bu Kronas adını almış ve tüm imparatorlar döneminde yeniden inşa edilerek, en son MÖ. 3. yüzyılda kullanılmış. Bu alan tüm zamanlarda Tlos’ta kutsal bir alan. Önce bir tapınak, daha sonra sinagog ve en sonda bir bazilika yapılıyor. Yani üç farklı din, farklı inanış, bu kutsal alanda yaşatılıyor. Daha çok işimiz var." diye konuştu.