Meclis'e sunulacak olan Karayolları Trafik Kanunu tasarısı kanunlaşırsa sürücü kurslarını başarıyla tamamlayanlara birçok AB ülkesinde olduğu gibi 'stajyer sürücü belgesi' verilecek. 2 yıl süreyle geçerli olacak olan belge, stajyerlerin 100 ceza puanını doldurması halinde geri alınarak iptal edilecek. 
 
Önümüzdeki dönem Meclis'e sunulacak olan Karayolları Trafik Kanunu tasarısı, yeni düzenlemeler getiriyor. Tasarı kanunlaşırsa sürücü kurslarını başarıyla tamamlayanlara 'stajyer sürücü belgesi' verilecek. Belge, 2 yıl süreyle geçerli olacak. Almanya, Fransa, İtalya ve Danimarka gibi birçok AB ülkesinde uygulanan sistemde iki yıl boyunca 5 kez kırmızı ışıkta geçen, 5 kez hız limitini aşan, alkol ve uyuşturucu aldığı halde araç kullanan, asli kusurlu olarak ölümlü ve yaralamalı kazalara karışan, 100 ceza puanını dolduran stajyer sürücülerin belgeleri, trafik zabıtalarınca geri alınarak iptal edilecek. Bu kişilerin stajyerlik belgesini alabilmesi için sürücü kurslarında eğitim görüp yapılan sınavları tekrar başarıyla tamamlaması gerekecek. Ayrıca, psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı tarafından muayene edilerek rapor almaları da istenecek.

Trafik kazalarının önlenmesinde en önemli faktörün sürücü eğitimi olduğunu belirten Sürücü Kursları Federasyon Başkanı Musa Ayan, yasa ile direksiyon eğitiminin daha da zorlaşacağını söyledi. 2 yıllık stajyer belgesi alan sürücülerin daha dikkatli olmak zorunda kalacağını ifade eden Ayan, "Tekrar sınava girmek, zaman ve para kaybetmek istemeyen, daha dikkatli araç kullanacak. Bu sayede sürücülerimiz daha da bilinçlenecek." dedi.

Duble yolda 110 km hız sınırı askıya alındı

Kamuoyunda tartışmalara sebep olan bölünmüş (duble) yollarda hız sınırını artıran düzenleme ertelendi. Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Osman Karakuş, Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde değişiklik yapılıncaya kadar duble yollardaki hız sınırını 90 kilometreden 110'a çıkaran yasanın uygulanmayacağını söyledi. Yasaya göre, üst sınır 110 kilometre olmak kaydıyla, hız sınırının, yolun durumu ve aracın cinsine göre yönetmelikle belirleneceğini ifade eden Karakuş, Ulaştırma ve İçişleri ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın, ilgili maddede değişiklik yapmak için çalışma yürüttüğünü kaydetti.

Türkiye'de bölünmüş yolların vasıflarının ve teknik yapılarının aynı olmadığını belirten Karakuş, "İyi olanlar var, olmayanlar var. Ayrıca otomobiller için 110 kilometre olarak belirlenen azami hız limiti yönetmelikle aşağıya çekilebilir. Diğer vasıtalar için hız limitleri de Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılacak değişiklikle topluca düzenlenecek. Bunun çalışmaları yapılıyor.'' diye konuştu.