Denizli’nin Kale ilçesinde Tarım, Gıda ve Hayvancılık müdürlüğü çökerten hastalığıyla mücadele için çiftçileri bilinçlendiriyor.
Her mevsim rastlanan çökerten hastalığına, sebze ve tütün fidelerinin dikim zamanın başlamasıyla artacağı söyleniyor. Kale İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık müdürü Yüksel Sözgen çiftçilerin mahsullerinin kaybetmemesi için gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi. Sözgen yaptığı açıklama da “Tütün ve sebze dikim mevsiminin olduğu vakitlerde çökerten hastalığına karşı çiftçilerimizi bilinçlendiriyoruz. Mantar-i bir hastalık olan çökerten, fidelerde rastlanıyor. Köylerimizdeki çiftçilerimizi sürekli toplantılar yapıp, bilinçlendiriyoruz.  Tarım, Gıda ve Hayvancılık müdürlüğümüzde görevli mühendislerimiz tarafından fideler kontrol ediliyor.’dedi.
Sürekli hastalıklarla ilgili çiftçileri broşür dağıtıldığını vurgulayan Sözgen, belediye hoparlöründen hastalıkla ilgili anons edildiğini belirtti. Müdürlük görevli mühendisler çöketen hastalığıyla ilgili şunları kaydetti; “Fidelerin sararmasıyla başlayan hastalık, fidelerin gelişmesine izin vermezler. Sararan fideler toprak üzerine devrilirler ve kurur. Fidelerin yetiştiği alan da boşalan yerlerde oluşur. Daha fazla ileri görülen hastalıklarda ise fazla nem ve küf tabakası oluşarak çürürler.”dedi.
Mühendisler belirtilen olguların oluşması halinde en yakın Tarım, Gıda ve Hayvancılık müdürlüğüne başvurulması gerektiğini bildirdi.