Denizli’nin Kale ilçesinde bu yıl 24.’sü yapılacak olan Kaledavaz Biber Festivali ve Halk Konseri öncesi Kale ilçesi Belediye Başkanı Mehmet Salih Sağınç ve Kale Kaymakamı Murat Güneş, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde basın açıklaması yaptı. 

Denizli Gazeteciler Cemiyeti İlyas Haytan Toplantı Salonu’nda gerçekleşen basın toplantısına Kale Belediye Başkanı Mehmet Salih Sağınç, Kale Kaymakamı Murat Güneş ve basın mensupları katıldı. Kale Belediye Başkanı Sağınç, 24. Geleneksel Kaledavaz Biber Festivali ve Halk Konseri’nin bu yıl 11 Ağustos 2018 tarihinde gerçekleşeceğini belirtti. Sağınç, “Festival kapsamında tabi adından da anlaşılacağı üzere biberimiz bizim ana temamız. Burada en güzel Kale Biberini yetiştiren çiftçimizi seçiyoruz. 20’ye kadar derecelendiriyoruz. Yarışmaya katılan üreticilerimizi ve ödüllendirip sertifika veriyoruz.” dedi. 

24. Geleneksel Kaledavaz Biber Festivali

24. Geleneksel Kaledavaz Biber Festivali’nde biberin yanında farklı etkinliklerin de yer aldığını belirten Sağınç, “Biber yarışmasının yanında en önemlisi ve en önemsediğimiz yöresel yemek, tatlı ve pasta yarışmamız da bu sene festival etkinliğimiz kapsamında yer alacak. Biberin Kale’de ayrı bir yeri var neredeyse kahvaltıda bile tüketiyoruz. Meşhur biber dolması, patlıcan ve domates dolması, bunun yanında Kale'ye özgü gene tatlı çeşitleri, Kaledavaz baklavası da pidesi de meşhurdur. İlçemize özgü Damat Surası adında yemeğimiz var. Bağırsak dolması ya da mumbar dolması olarak adlandırılan bir yemek çeşidimiz var. Bütün bu yemek ve tatlılardan oluşan yemek yarışmamız yapılacak. Bu yarışmamızda Türkiye çapında isim yapmış hatta uluslararası düzeyde isim yapmış jüri üyelerimiz Kale'ye gelecek. Etkinliğimizde Denizli Butik Pastacılar ve Girişimci Kadınlar Derneği ile iş birliği yaparak bu yemek ve tatlı yarışmasını düzenliyoruz." dedi. 

Sağınç, "Denizli'den gelecek olan usta aşçıların karpuza şekil vermesi vatandaşımızın beğenisine sunulacak. İnceğiz Arap Apıştı Kanyonu'nun tanıtımı için 25 resimden oluşan bir resim sergimiz olacak. Cumartesi günü akşamı halk konserimiz olacak, konserler kapsamında Ali Kınık ve Ece Seçkin vatandaşlarımızla birlikte olacak." dedi. 

Kale Kaymakamı Murat Güneş, "Kale biberi ve tatarımız gerek lezzetiyle gerek kendine özgü aromasıyla gerçekten ün salmış bir değerimiz. Kale Belediyesi'nin 2010 yılında Türk Standartları Enstitüsü'ne başvurması ile birlikte Coğrafi İşaret Patenti de alınmıştır. Kaleli çiftçilerimizin en önemli gelir kaynaklarından biri olan Kale bibesinin tanıtılmaya ihtiyacı var. Bu amaçla her yıl düzenlenen festival önemlidir."

Kale Belediye Başkanı Mehmet Salih Sağınç ve Kaymakam Murat Güneş, tüm vatandaşları festivale davet etti.