7 şehir 12 merkezi gezen, binlerce kilometre yol yapan dev proje kapsamında 70 binden fazla insana meme ve kolon kanseri anlatıldı. Denizli Rotary Kulübü, Türkiye’deki kanser farkındalığını anlatmak için imza attığı ve gittiği her yerde büyük ilgi uyandıran; Denizli Valiliği, Denizli Sağlık Müdürlüğü, TED Denizli Koleji, Kanserle Dans Derneği, Roche ve Denizli Özel Sağlık Hastanesi‘nin desteklediği “Kolon ve Meme Kanseri Erken Teşhis Farkındalık Projesi: Bugün 1 Saat, Yarın Bir Hayat projesinin ilk etap finali TED Denizli Koleji’nde Rotary kulüplerinin başkanları, temsilcileri, destekleyen kurum ve kuruluşlar ve gönüllülerin katıldığı büyük bir tören ile gerçekleştirildi.
Projenin ilk değerlendirme toplantısına da ev sahipliği yaptıklarını ve bu kadar önemli bir projenin final toplantısını gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını belirten TED Denizli Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Kazdağlı insan sağlığının öneminden, erken teşhisin hayat kurtarabildiğinden, TED Denizli Koleji olarak sağlıklı bireyler yetiştirilmesine verdikleri önemden söz etti. Binlerce kişiye ulaşan bugün 1 saat yarın bir hayat projesinin daha fazla kişiye ulaşmasını ve hayatlara ışık olmasını umut ettiklerini belirtti ve Denizli Rotary Kulübü başkanına teşekkür etti.
BİR HAYAL KURDUM YOLA ÇIKTIM
Denizli Rotary Kulübü Başkanı Mürüvet Algümüş, “Ben bir hayal kurdum ve yola çıktım. Sizlerle paylaştığım andan itibaren binlerce kişi bu hayale ortak oldu ve hep birlikte gerçekleştirdik. Karanlığa bir mum yaktık, aydınlandık ve aydınlattık. Belki de fark etmeden hayatlar kurtardık” dedi. Proje destekçilerine plaketlerini veren Denizli Rotary Kulübü Dönem Başkanı Mürüvet Algümüş duygusal konuşmasında, hem ortaklarıyla hem de içeriğiyle projenin ülkedeki kanser farkındalığının artırılması için önemli olduğunu vurguladı. Projenin, gittiği her yerde beklenenin üzerinde bir ilgi gördüğünü belirten Algümüş, “Dev kolon maketi ve meme kanserini anlatmanın en kolay yolu olan bir düzine limon görseli ile gittiğimiz her yerde binlerce insana ulaştık. Daha stantlarımızı kurmaya başlamadan insanlarımızın yoğun ilgisiyle karşılaştık. Kulübümüzün değerli başkanları ve üyeleri mesai mefhumu gözetmeksizin çalıştılar ve insanlarımıza kanseri anlattılar.
PROJE HAKKINDA
Proje kapsamında şişme dev bir kalın bağırsak canlandırması yaptırıldı. Türkiye’de 7 ilde 12 merkezi gezen şişme kalın bağırsağın içinde gezilerek kanserli hücrelerin nasıl ürediği ve nasıl şekil aldığı görsel olarak sunuldu. Proje, Bodrum’dan başlayarak, sırasıyla Marmaris, Fethiye, Didim, Söke, Balıkesir, Bursa, İzmir, Manisa, Salihli, Turgutlu’da yapıldı.
DEV BAĞIRSAK TÜRKİYE’YE GEZDİ
14 Ağustos 2014 günü Bodrum’da dev kolon maketinin açılarak; kolon kanseri, bir düzine limon ile de meme kanseri farkındalığının anlatılmasıyla başladığı ve gittiği her yerde binlerce insana ulaştı.