Avdan, Tavas ilçesinin bizim o taraflarda son köyü, ondan sonrası Kale, dağı aştın mı Aydın Karacasu. Yani baya bir uzağız Denizli’ye, her zaman diyordum ‘bu köyün de nasibinde bir güzellik, bir yatırım vardır’ diye. 

1987’li yıllarda okula başladığımda sadece bir minibüs çalışıyordu köyümüze, o da saat 13.00’te garajdan çıktığı için her gidişimizde ve gelişimizde yarımşar gün devamsızlık yapmak zorunda kalıyorduk. Sonraki yıllarda talih kuşu kondu ve Karahisar Kooperatifi kuruldu. Son köy olduğumuz için bütün arabalar bizim köye gitmek zorunda kaldı. 

Aradan yıllar geçti bir kuş daha kondu köyümün üzerine, her ne kadar havayı kirletmiş olsa da bir kömür ocağı açıldı. Bu kömür ocağında köyden insanlar çalışmaya başladı. Köyümün gençleri SSK ve maaş görmeye başladı. Onun ömrü uzun sürmedi. Köye maddi katkısı oldu ama köyümün bir tarafı karardı. 

Şimdilerde de Avdan Termik Santrali kurulacakmış, kurulmasını istemediğimiz bu termik santral bizim köyün sınırları içinde, komşu mahallelerimiz Adamharmanı’na, Narlı’ya, Kayapınar’a, Kırköy’e çok yakın. 

Dünyayı kasıp kavuran, ekonomileri alt üst eden, dünyanın sosyolojisini, insanların psikolojisini yerle bir eden Korona’nın dolaştığı şu zamanlarda, ülke olarak tarımın, üretimin ne kadar önemli olduğunu anladık. Bizim oralarda, zeytin, nohut, mercimek, buğday, arpa, tütün, incir, nar gibi ürünler yetişir. Köylü olarak biz tütünden daha çok kazandığımızı zannettiğimiz için diğerlerini kendimize yetecek kadar üretiriz. Termik Santral kurulursa, onun dev bacalarından dumanlar, küller yükseldiğinde, bizim ürünlerin üzerine de kara bulutlar çökecek. İnsanların ciğerleri kömürleşecek. Her yönden zarar göreceğiz. 

Avdan’ın üzerine talih kuşu konsun, insanlarımız ileşberlik(rençberlik)ten kurtulsun bir yatırım olsun diye hayal ediyorduk ama bu termik santral değildi. Yatırım gelecek, her yer değerlenecek belki, ama bir yandan da ciğerlerimiz, çocuklarımız akrabalarımız, köyde kalan büyüklerimiz perişan olacak.

Avdan Termik Santrali’nin kuş uçuşu mesafeyle 30 kilometrelik bir alanı etkileyeceği belirtiliyor. Bu da Avdan ve çevre köylerinin yanında Tavas Ovası, Kale, Denizli ve Aydın Karacasu’yu içine alıyor. 

Avdan’da yaşayan vatandaşlar olarak bizler köyümüzü ve çevremizi zehirleyecek bir termik santral istemiyoruz. Bunun ne gibi zararlar doğurabileceğini diğer santrallerin olduğu bölgelerden biliyoruz. İçinde Denizli’nin de olduğu 30 büyükşehirde sokağa çıkma yasağı ilan edilirken büyükşehir olmayan Zonguldak’ta da sokağa çıkmak yasaklandı. Bu elinizde somut bir örnek.

Bu iş oldu bittiye gelmesin, bu enerji için, ille de yapılması planlanan termik santral mi gerekiyor. Başka türlü bir çözümü yok mu? Eğer bölgede yaşayan vatandaşları düşünüyor bu vesileyle oraya yatırım yapmak istiyorsanız başka bir yatırım yapın. Eğer vatandaşı düşünmüyorsanız termik santral de yapmayın. 

Korona’dan insanlar ölmesin diye hayatın akışını durduran Dünya devletleri gibi Türkiye, Avdan Termik Santrali’nin yapılmasını iptal eder.