Türkiye Gençlik Vakfı binasında gerçekleştirilen konferansa Merkezefendi Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu’nun yanı sıra MERTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Mazıoğlu, TÜGVA Denizli İl Temsilcisi Emre Uyumaz ve çok sayıda vakıf üyesi katıldı.

Başkanlık sistemine ilişkin konuşan Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu, AK Parti haricindeki tüm siyasi partilerin bu sisteme karşı olduğunu, sürekli olarak eleştirildiğini belirtti. Özellikle bu sistem ile diktatörlüğün geleceği yönünde söylemlerin olduğuna da değinen Başkan Subaşıoğlu, “Bu endişe çok gereksizdir. Çünkü başkanlık sisteminde başkan ayrı meclis ayrı seçilmektedir. Bugün süper güç Amerika’ya baktığımızda başkanlık sistemiyle yönetilmektedir. Amerika kurulduğundan bu yana sistem böyledir .Ancak, tarihe ve bugüne baktığımızda kesinlikle diktatörlük sistemi bu ülkede kendini göstermemiştir. Diğer taraftan, federal bir yapıya bürünerek ülkenin bölüneceğini söylüyorlar. Başkanlık sistemi geliyor diye illaki federal yapıya geçilecek diye bir kaide yok.
Başkanlık sistemi bugünkü sistemden daha demokratik, kuvvetler ayrılığı ilkesinin tam anlamıyla yaşandığı bir sistemdir. Bir az önce söylediğim gibi bu sistemde başkan ayrı, meclis ayrı seçilmektedir. Bugün Cumhurbaşkanı sadece vatana ihanet suçlamasıyla suçlanabilirken, başkanlık sisteminde sadece durum bununla sınırlı değildir. Yani Başkanlık sistemi korkulacak bir sistem değil aksine demokrasinin tam anlamıyla yaşanacağı bir sistemdir”dedi.
Başkan Subaşıoğlu, Başkanlık sisteminin diğer yönlerini de dinleyicilere aktardıktan sonra, vakıf üyelerinin merak ettiği soruları yanıtladı.
Gecenin sonunda söz alan TÜGVA Denizli İl Temsilcisi Emre Uyumaz ise katılımından dolayı Başkan Muhammet Subaşıoğlu’na teşekkür etti.