Denizli’de Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, 2013 yılında il genelinde 3 bin 658 dekar alanda kuru fasulye üretiminin yapıldığını, dekar başına 300-400 kilogram ürün alan çiftçilerin fasulyeyi 7-8 liradan sattığını söyledi. Türk mutfağının vazgeçilmezi olan fasulyenin üreticisinin yüzünü güldürdüğünü belirten Müdür Kutlu, “Geçen yıl il genelinde 3 bin 658 dekar alanda kuru fasulye üretimi yapıldı. Üretilen kuru fasulyeler üretim mahallerinde ve Denizli’de tüketilmektedir. Kuru fasulye üretiminde kendine özgü özellikleri ile Çameli, Bozkurt Hayrettin Köyü ve Çardak Hayriye Köyü kuru fasulyeleri kabuğu dağılmadan kısa pişirme süreleri, lezzetleri ile aranan ürünlerdendir.” Diye konuştu.

Çerkez fasulyesi çok meşhur

Özellikle Bozkurt ilçesine bağlı Hayriye köyünde yetiştirilen ve ‘Çerkez fasulyesi’ olarak bilinen fasulyenin büyük ilgi gördüğünü ifade eden Kutlu, “Hayriye köyü, Kafkas göçmeni bir köy olup yaklaşık 150 yıl önce Kafkasya’da ürettikleri çeşitleri beraberlerinde getirerek üretime başlamışlardır. Bölgede Çerkez fasulyesi olarak ta bilinen fasulyeler köyde küçük parçalı ve sulama imkânı olan bahçelerde üretilmektedir. Rakımın bin 300 metre olduğu köyde çok fazla tarım alanı bulunmamaktadır. Yayla özelliği gösteren Hayriye Köyünde Nisan-Mayıs aylarında fasulyeler dikilmekte olup ilkbahar geç donları üretimi etkileyebilmektedir. Yağış durumuna göre 10 günde bir sulama yapılarak, Ağustos ayı içinde hasat edilmektedir. Sulama hasada 1 ay kala kesilmektedir. Denizli’de meşhur olan, orta ve küçük irilikte, kabuğu dağılmadan kolay pişen, beyaz renkte, lezzetli ve aranan bir ürün olan Hayriye Köyü Çerkez fasulyesi Eylül-Ekim aylarında satılmaktadır. 2013 yılında kilogramı 7-8 lira arasında satılmıştır. Her yıl düzenlenen fasulye festivali ile kuru fasulyenin tanıtımı yapılmaktadır ” Diye konuştu.

Sağlığa faydalı

Tazesiyle kurusuyla mükemmel bir besin olan ve sağlığa yararlı birçok etkisi bulunan fasulyenin baklagillerden olduğunu anlatan Kutlu, “Kuru fasulye protein bakımından zengindir, vücuda bol kalori ve bol protein verir. Günlük bitkisel protein ihtiyacının karşılanmasında çok işe yarar. Sinirleri kuvvetlendirir. Kuru fasulye taneleri, kabuğu ile birlikte pişirilip yenilmelidir. Hazmı sağlayan maddelerin çoğu kabuğunda bulunur. Dünyanın birçok ülkesinde sağlık ve gıda ile ilgili beslenme uzmanları tarafından yapılan çalışmalarla, bakliyatın hem beslenmemiz hem de vücut sağlığımız açısından ne kadar önemli ve gerekli bir besin gurubu olduğunu sürekli olarak vurgulanmaktadır.” Diye konuştu.