Denizli’nin Güney ilçesine bağlı Aşağıçeşme köyünde iki yıl önce 100 dönüm arazi üzerinde eşi ile birlikte saanen keçisi çiftliği kuran Mustafa Güdücü (60) 180 keçisinin bulunduğu besihanesi ve çiftliğinin elektriğini güneşten sağlıyor. Çiftliğine 1 yıl önce yaklaşık 25 bin lira harcayarak 10 panelli 1.75 kilovat kurulu güce sahip güneşten elektrik enerjisi üreten sistem kurduran Mustafa Güdücü, akülerde depoladığı elektrik enerjisiyle, saanen cinsi keçilerini sağıyor.  Günde elde ettiği 250 litre sütü güneşten elde ettiği elektrik enerjisi ile çalışan peynir makinesinde işleyen Güdücü, günlük 35 kilogram keçi peyniri elde ediyor, ürettiği peyniri kilogramı 13 liradan toptan satıyor. Güneşten elde ettiği elektrik enerjisiyle evinin ve çiftliğinin gece aydınlatmasını sağlayan Güdücü, çiftlik evindeki buzdolabı, çamaşır makinesi ve televizyon gibi elektronik cihazları da aynı enerjiyi kullanarak çalıştırıyor.

Anne sütüne eşdeğer

Çiftliğinin köy merkezine 5 kilometre mesafede olması nedeniyle elektrik alamadığını ifade eden Güdücü, “İki yıl önce ‘Güdücü Çiftliği’ ismiyle çiftliğimi kurdum. Çiftliğimde beslediğim bol süt ve oğlak verimi ile ünlü orijinal saanen keçilerini de İzmir Kemalpaşa’daki bir çiftlikten getirdim. 100 adet getirdiğim keçiler çok iyi oğlak verdi, keçilerimin sayısı iki yılda 280’e çıktı. Meraklılarına yüz keçimi sattım. Şuan elimdeki 180’e yakın keçiyle süt üretip peynir yapmaya devam ediyorum. Keçi sütü anne sütüne eş değer olduğu için satışta sorun yaşamıyorum. Ancak elektrik olmadığı için ürettiğim sütü depolayıp işleyemiyordum. Arayış içindeyken yenilenebilir temiz enerji ile tanıştım. Bir haftada sistem çiftliğime kuruldu. Sistem yaz aylarında 10 saat kışında 3 – 4 saat güneş görse sorunsuz çalışıyor. Güneş olmayan günlerde de akülerde depoladığımız elektriği kullanıyoruz. Çok rahatladım, hiç elektrik parası ödemiyorum. Elektrik masrafım olmadığı içinde peynir üretiminden iyi para kazanıyorum” dedi

Çiftçilerin yanındayız

Keçi ve peynir üreticisi Mustafa Güdücü’nün çiftliğine sistemi kuran Pam Solar Güneş Enerjisi Sistemleri Sahibi Yalçın Kaplan, “Denizli’de kurduğumuz sistemler çok verimli çalışıyor. Besicilik yapmak isteyen herkes dağ başına bile çiftliğini kursun. Kullanacağı elektriği biz kuracağımız sistemle çiftçimize sağlarız. Kurulum maliyeti çok yüksek olmayan sistemimiz zaten iki üç yılda kendisini amorti ediyor. Besicilik yapmak isteyenlerin, elektriğe para ödemek istemeyenlerin yanındayız. Kurduğumuz sistemde paneller güneş gördüğünde aküleri hızla dolduruyor. Güneş olmayan günlerde ise paneller havanın sıcaklığından elektrik üretmeye devam ediyor. Yer, bölge, yükseklik, konum hiç fark etmez, kim hangi alanda yatırım yapacaksa başlasın, elektrik enerjisini biz sağlayacağız. Sistemimizi kurdurmak isteyenlere bankalarda düşük faizli veya faizsiz kredi imkânları sunuyor. Elektrik maliyeti olmadığı için sistem kullanıcısına daha çok para kazanma fırsatı da sunuyor” dedi.