1944 ile 1946 yılları arasında Çal'da belediye başkanlığı da yapan Ahmet Cahit Çökelez'in, 1960'lı yıllarda ilçe ve köylerden ayrılıp memur olan kişileri de teşvik ederek diktirdiği çam ağaçlarının kapladığı alan 50 bin dekarı buluyor. Türkiye'nin ilk özel ormancılığın yapıldığı ilçede yıllardır çam ağaçlarından gelir elde edemeyen vatandaşlar, 'akma' olarak tabir edilen reçineden para kazanacak. Çam reçinesi sakız, yapıştırıcı, mürekkep, boya, vernik, emaye, ilaç ve kozmetik gibi sektörlerde kullanıldığı için ilçe ekonomisinde en önemli yer tutan üzüm yetiştiriciliğinin en az yarısı kadar gelir getireceği ifade ediliyor.
Çal Ziraat Odası Başkanı Ömer Ayhancı, ilçelerinin daha çok okumasıyla öne çıkan bir yer olduğunu, bu sebeple göçenlerin, dünya görüşlerinin geniş olmasından dolayı tarlaları boş kalmasın diye öğretmen kökenli Çökelez'in belediye başkanı olmasının ardından, onun yönlendirmesiyle tapulu tarlalarına yıllar önce çam dikip gittiklerini söyledi. Tapulu mülkünü ormana çeviren en az bin kişinin diktiği kızılçam ağaçlarının alanının 50 bin dekarı bulduğunu ifade eden Ayhancı, "Çam, çok bakım istemeyen bir ağaç. Bakım, 20 yaşlarında seyreltmeyle yapılıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Doğrudan Gelir Desteği veriyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı da çam diken vatandaşlarımıza benzeri bir destek vermelidir, çünkü bir yeri orman haline getirmek isteyenlere, kendi arazisini 49 yıllığına tahsis ediyor. Ardından fidanını veriyor, koruması için önlemlerini alıyor. Oysa biz tapulu mülkümüze dikiyoruz, koruyoruz. Devletten hiçbir şey talep etmiyoruz. Devlet bu kişileri ödüllendirmeli." dedi.

50 YILDIR CİDDİ BİR YANGIN ÇIKMADI

Çal'daki orman alanlarında 50 yıldır bir kere bile ciddi yangın çıkmadığını vurgulayan Oda Başkanı Ayhancı, “Her tarafta devletin ormanları yanıyor. Burada ise vatandaşlar, ormanını kendisi koruyor. Kendi canı var içinde ancak dikilen ağaçlar büyümesine rağmen gelir getirmeyince bazıları, 'Kesilse iyi olur.' demeye başladı. Bunun üzerine kaymakamlık, belediye ve Orman bölge müdürlüğünün geliştirdiği ortak projeyle 25 kişiye, çam ağaçlarından reçine alınmasının öğretilecek. Önce pilot olarak devlet ormanımızda 50 hektarlık alanda, özel ormanlarda da belli kalınlığa gelmiş ağaçlarda, isteyen kişiler de belediyenin 800 dekarlık alanında uygulayacak. Bir ağaç, 2 kiloya yakın reçine veriyor. Bunun da dünya piyasasında 3 dolar olduğunu öğrendik. Başarırsak vatandaşa bir gelir kapısı olacak. Ağaç başına 10 lira civarında gelecek. Şimdi ağacı sattığımızda bu parayı alamıyoruz. Bu çamları ilk dikenleri minnetle anıyorum." diye konuştu.

 Kendisi yurtdışında kaldığı için tarlalarına çam diktiklerini ifade eden Şakir Ulaş da, "100 dekar kadar bir arazimiz vardı, fazla ilgi çekmediği için çam diktirmek icap etti. Her sene geldiğimizde bir iki sefer bakımını yaptırıyorum. Emekli olduk, gelip gidiyoruz. Ağaç dikmeyi herkese tavsiye ediyorum." şeklinde konuştu.