Kale ilçesi biberinin tanıtım ve markalaşma çalışmalarının hızlandırılması ve böylelikle elde edilen katma değerin artırılması amacıyla Kale Belediyesi’nin Güney Ege Kalkınma Ajansı’na sunduğu ‘Kale Biberi Üretim ve Pazarlama Kanalları Mevcut Durum Analizi’ projesi, GEKA’dan destek almaya hak kazandı.
Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın ‘2013 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği’ kapsamında hibe almaya hak kazanan projenin sözleşmesi GEKA Genel Sekreteri Süleyman Alata ve Kale Belediye Başkanı İsmail Yarımca tarafından imzalandı. Kale Biberi Üretim ve Pazarlama Kanalları Mevcut Durum Analizi Projesi, Denizli’nin Kale ilçesi ve çevresinde yetiştirilen Kale biberinin tanıtım ve markalaşma çalışmalarının hızlandırılarak, üründen elde edilen katma değerin artırılmasını amaçlıyor.
Proje ile Kale biberinin üretim alan ve miktarının tespit edilmesi, işgücü imkanlarının belirlenmesi, ürüne yönelik yatırım alanlarının analiz edilmesi, ürünün dış ticaret potansiyelini ön plana çıkaracak çalışmaların yürütülmesi, örgütlenmenin incelenmesi ve tanıtım araçlarının belirlenmesi hedefleniyor. Proje kapsamında yapılacak çalışmalarla Kale biberine yönelik önümüzdeki yıllarda gerçekleştirilecek tanıtım ve markalaşma çalışmalarına yol gösterecek bilgi ve veriler elde edilecek ve sonuç olarak ürüne yönelik yatırımların artması sağlanacak.
GEKA Genel Sekreteri Süleyman Alata, imza töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi: "GEKA’nın sorumlu olduğu Denizli, Aydın ve Muğla’da ekonomik ve sosyal kalkınmayı hızlandırmaya, rekabet gücünü artırmaya yönelik çalışmaları desteklemeye devam edeceğiz. Bölge potansiyelinin tanıtım, tasarım, markalaşma ve yenilikçi teknoloji ile katma değerini artırmaya önem veriyoruz. Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında da ajansın genel hedeflerini gerçekleştirmek üzere bölgenin rekabetçilik düzeyini artıracak, bölgesel kalkınmaya ivme kazandıracak, sürdürülebilir çevre ve altyapının geliştirilmesini sağlayacak araştırma, planlama, fizibilite ve benzeri diğer faaliyetleri destekliyoruz’’
Kale Belediye Başkanı İsmail Yarımca ise, öncelikle projede emeği geçen ve katkıda bulunan çalışma arkadaşlarına ve GEKA çalışanlarına teşekkür etti.
Yalnızca kendi mikro klima bölgesinde verimlilik gösteren Kale biberinin bölge için önemli olduğunu belirten Yarımca, sözlerini şöyle sürdürdü: "Arz eden ve bölgenin tarımda rekabet gücünü artırıcı ürünler arasında yer almaktadır. Mevcut durumda ilçede Kale biberi ile ilgili bilgilerin ve verilerin yer aldığı, ürün potansiyelini ortaya koyan herhangi bir çalışmanın olmadığını tespit ettik. Ayrıca Kale biberinin, Türkiye’deki tescilli 3 biberden biri olmasına rağmen Güney Ege Bölgesi dışındaki yakın illerde dahi tanınmadığını ve gereken değeri alamadığını gördük. Bu kapsamda Kale Biberi Üretim Ve Pazarlama Kanalları Mevcut Durum Analizi Projesi'ni hazırlayarak GEKA’ya başvuru yaptık. Projemiz başarılı bulunarak destek almaya hak kazandı. Proje kapsamında 100 üretici ile yapılan anketler ve 25 kurum ile yapılacak kurum ziyaretleriyle hazırlanacak çalışmanın altlık verileri oluşturulacaktır.”
GEKA tarafından Ocak 2013’te kamuoyuna ilan edilen toplam bütçesi 2 milyon 300 bin TL olan Doğrudan Faaliyet Desteği'ne başvurular 29 Kasım 2013 tarihine kadar devam edecek.
Yerel yönetimler, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi siteleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, birlikler ve kooperatiflerin başvuru yapabildiği program kapsamında ajansa şimdiye kadar başvuru yapan projelerden 7 tanesi destek almaya hak kazandı.
Bölge açısından çok önemli olan bilgilerin üretilmesini sağlayacak ve yeni destekler ile yatırım kararlarına etki edebilecek bilgi ve verilerin oluşturulmasını sağlayacak projelerin 29 Kasım 2013 tarihine kadar ajansa sunulması gerekiyor.