Denizli Acıpayam Talip Özkan Konferans Salonunda gerçekleşen programda konuşan Celal Kazdağlı, çözüm sürecindeki Akil İnsanlar Heyetinin çözüm sürecini tartışarak gündemleşmesini ve bu sürece herkesin katılmasını sağlayan bir heyet olduğunu söyledi. Kazdağlı, “Bu heyet sivil toplum örgütlerinin sürece katılmasını sağlayan bir araçtır. Bir tür halkla ilişkiler çalışması. Kürt sorunu AK Parti'nin değil Türkiye’nin sorunudur. Yıllardır çatışmamış kavga etmemiş iki halkın kucaklaşması gereken bir meseledir. Bu bütün bir milletin meselesidir” dedi.

Kazdağlı, doğuda hiçbir sorunun olmadığını, halkın yüzde doksanının çözüm istediğini belirterek, “Akil adamların orada yapabileceği hiç bir şey yok sadece gidip çay kahve içip hasbihal ediyorlar. Bu ülke nasıl demokratikleşir bunun üzerinde duruyorlar. Kürtler arasında bir sorun gözükmüyor onlar bıkmışlar. O bölgedeki halk, ulemalar, esnaf ve ticaret adamları sorunun çözülmesini istiyorlar. Talep zaten oradan gelmese bu kadar başarıya ulaşılamazdı. Son yılarda bölge halkı BDP’nin hiçbir propagandasına boyun eğmedi, hiçbir eylemlerine katılmadı. Canlı bomba olun dediler gitmediler. Grev yapalım dediler yapmadılar. Kısacası halk PKK’dan uzaklaştı. O yüzden de PKK müzakere tarafını seçti. Artık terör eylemlerine o bölge dışından gelen insanlar katılıyor. Ama diğer bölgelerde Ege, Karadeniz, Akdeniz gibi kıyı bölgelerde işleri çok zor. Buralarda kafa karışıklıkları daha fazla. Akıllı adam durup dururken küfür ve hakaret yemez. Bu iş gönül işi. Barış süreci bu bölgelerde çok sancılı olacak” dedi.

Çözüm sürecinde muhalefetin tutumlarını değerlendiren Kazdağlı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bu süreçte ortalığı karıştırmak yerine yatıştırmayı tercih ettigini söyledi. Kazdağlı konuşmasına şöyle devam etti: “MHP süreci tıkamak yerine birçok insanın kafasında olan tereddütleri dile getirmek için karşı duruş sergiliyor. MHP’nin tutumunu anlayışla karşılamak lazım. Onların bir takım tereddütleri var. Herkes aynı düşünceye sahip olmayabilir. Ama CHP’ye geldiğimizde, CHP açısından aynı şeyi söyleyemeyiz. CHP’nin ne söylediğini bilmiyoruz. Süreçten bilgimiz ve haberimiz yok, ne yapıyorsunuz neyin pazarlığını yapıyorsunuz Milli Güvenlik Kurulunda herhangi bir karar alındı mı, bunlar hukuk dışıdır diye Cumhurbaşkanına şikayette bulundular. Bana göre CHP önümüzdeki günlerde bu tutumundan hızla vazgeçecektir. CHP’de çözümün içerisinde yer alalım diyen sesler artmaktadır. Özellikle Deniz Baykal’ın eleştirilerinden sonra çözüme daha çok destek veren bir durum var. CHP çözümün bayraktarlığını yapabilirdi ama Deniz Baykal’ı o koltuktan indirip Kılıçdaroğlu’nu oraya getiren irade, buna izin vermedi.”