Denizli İnternet Medyası Derneği’nin hafta sonu Çivril’de düzenlediği ‘Dijital Buluşmalar’ toplantısında konuşan Çivril Belediye Başkanı Gürcan Güven, Işıklı Gölü’ndeki kuraklığın acil önlem alınması gereken duruma düştüğünü söyledi.Çivril Işıklı Gölü’nün, son 25 yılın en büyük kuraklığını gördüğünü ifade eden Başkan Güven, “Su kaynaklarımızda çok ciddi sıkıntı var. Baklan, Çivril ve Söke ovalarının tüm tarımsal su kaynakları buradan karşılanıyor. Bu yıl kuraklığın yaşanmasından dolayı su sıkıntısı yaşıyoruz. Gölde kuraklığın yanı sıra otlanma ve sazlanma sıkıntıları başladı.

GÖL ISLAH EDİLMELİ
Bu gölün mutlaka bir an önce ıslah edilmesi gerekiyor. Hem göldeki ekolojik dengenin sağlanması, hem de buradaki balık çeşitlerinin yaşatılması gerekiyor. Aşırı otlanma ve sazlanmadan dolayı gölde buharlaşma meydana geliyor. Bu da göldeki su kaynaklarının ciddi oranda azalmasına neden oluyor” dedi.

 
FABRİKA KURACAĞINIZA GÖLÜ CANLANDIRIN
Muğla Üniversitesiyle bu gölün temizliği için bir anlaşma yaptıklarını ifade eden Güven, “Bu çalışmalar geçen yıldan başlandı. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili kurulan komisyon toplanacak ve raporlar sunulacak. Her zaman söylerim. Çivril’e 10 fabrika kuracağınıza bu gölü canlandırın. Çünkü tarımsal ve sulak alanlardaki gelir çok iyi durumda. Ancak gölde son yıllardaki kuraklık ve bakımsızlık bu cazibeyi neredeyse bitirdi. Göldeki istilacı otlar hiçbir canlının yaşamasına imkan vermiyor. O yüzden bu gölün bir an önce ıslah edilmesi gerekiyor.

 KUŞLARI DA KÜSTÜRDÜK
Işıklı Gölü’nün aynı zamanda kuş cenneti olduğuna da dikkat çeken Başkan Güven, “Eskiden 200’den fazla kuş çeşidi vardı. Ancak doğal dengeyi bozduğumuz için kuşları da küstürdük. Fabrika atıkları, göle atılan atık maddeler, kanalizasyon suları bu gölü kirletti. Bu yüzden kuşlar göle küstü. Göle sahip çıkılmazsa tarımsal anlamda da çok büyük sıkıntılar yaşanacak. Amacımız bütün dünyanın dikkatini çekerek buraya gelmelerini sağlamaktır.

 VAHŞİ SULAMADAN VAZGEÇİLMELİ
Işıklı Gölü’ndeki su seviyesinin ciddi manada azaldığını ifade eden Güven, “Çiftçimizin ve ziraatçımızın artık vahşi sulamayı bırakıp damlama sulama sistemine girmesi gerekiyor. Bu da su kaynaklarının daha fazla tutulmasına neden olur. En azından böyle korumaya çalışırız. Bu önlem alınmazsa bizim bu bölge ciddi anlamda sıkıntı yaşanır” diye konuştu.