Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Çal ilçesine ‘Ormandan reçine üretimi ve istihdam projesi’ kapsamında oluşturulan reçine ormanında inceleme yaptı. Vali Demir, ilçede ilk etapta pilot olarak belirlenen 5 bin hektarlık alanda bulunan yaklaşık 1,5 milyon adet kızılçam ağacında reçine üretimine başlandığını, yılda üretilecek yaklaşık 350-400 ton reçineden ilçeye 500 bin lira gelir hedeflendiğini söyledi. Vali Demir’le birlikte inceleme gezisine Garnizon Komutanı Tuğgeneral Memduh Hakbilen, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Ferdi Korkmaz, Orman Bölge Müdürü Ahmet Ersoy, Çal Kaymakamı Fatih Arıkoğlu ve üreticiler katıldı. Türkiye’de ilk özel ormancılığın 60 yıl önce Çal’da başladığını belirten Çal Ziraat Odası Başkanı Ömer Ayhancı, “60 yıl önce bağlarda meydana gelen hastalık nedeniyle ilçemizin ileri gelenleri özel ormancılığı başlatmış. O gün dikilen ağaçlar bu gün 60 yaşına girdi. Bu ağaçlardan reçine üretmek için çalışma yaptık. Valiliğimizden ve orman bölge müdürlüğümüzden büyük destek gördük. Bir kızılçam ağacı yılda 1, 1,5 kilogram reçine veriyor. Bu reçinelerin kilogramı da 2 liradan satılıyor. Üretilen reçinenin tamamını almak için bizimle görüşen firmalar var” dedi. Çal Belediye Başkanı Hasan Gündüz’de ilçedeki ormanların ilçe ekonomisine destek vereceğini, ilçe halkının da bundan faydalanacağını söyledi. Çal Kaymakamı Fatih Arıkoğlu’da, bağları ile meşhur ilçenin reçine üretiminden de kendinden bahsettireceğini belirtti. 
   
Hasat bir yıl sonra

Denizli Orman Bölge Müdürü Ahmet Ersoy, 30 yaşını geçmiş bir hektarlık kızılçam ormanında yılda 750 kilogram reçine üretimi yapılabileceğini belirterek, “Reçine, sakız, yapıştırıcı, mürekkep, boya, vernik, emaye, ilaç, kozmetik sanayi, ağda üretimi kimya sanayi ve pigment üretiminde kullanılıyor. Ülkemizde reçine üretimine uygun alanlar Ege ve Marmara bölgelerindeki orman alanlardır. Denizli’nin yüzde 47’si ormanla kaplıdır. İlimizin sahip olduğu 571 bin hektarlık ormanlık alanın 244 bin hektarı kızılçamdan oluşmaktadır. Bu alanın 46 bin hektarı da reçine üretimine uygundur. Geçen yıl reçine ve türevlerinden ithal edilen ürünler nedeniyle 600milyon dolar harcadık.  Çal ilçemizde reçine üretiminin sağlıklı bir şekilde yapılması için özel orman sahiplerine eğitim de dahil elimizden gelen desteği vereceğiz. Çal’da önümüzdeki 10 yıl sonra yaklaşık 30 bin hektarlık ormanlık alan reçine üretimine uygun hale gelecek. Devlet ormanlarının da reçine üretimine açılmasıyla birlikte bölgedeki milyonlarca ağacımızdan reçine alabileceğiz. Reçine, bölgenin kalkınmasına büyük katkı sağlayacak” diye konuştu

AB’de sentetik reçine yasaklanıyor

AB ülkelerinden 2015 yılından itibaren sentetik reçine kullanımının yasaklanacağını hatırlatan Vali Demir’de, “Ormanı sadece ağaç olarak değerlendirmek çok yanlış. Reçine üretimi zahmetli bir iş. Bir ağaçtan yılda 1 yada 1,5 kilogram reçine alınabiliyor. Ancak ormanlardaki ağaç sayımızla bu rakam hesaplandığında büyük bir ekonomik kazanç ortaya çıkıyor. Özellikle bir ailemizin yılda hiçbir masraf yapmadan 20 bin ağaçtan reçine üretimi yapabileceğini hesaplarsak, yaklaşık 20-25 bin lira gelir elde etmiş olacak. İthal reçine, terebentin, sentetik maddeler ve türevleri doğal reçine ve terebentine göre ucuz olması nedeniyle nedeni ile ülkemizde reçine üretimi tamamen bitme noktasına gelmiştir. Ancak sentetik reçine kullanımına AB ülkelerinde 2015 yılından itibaren yasak gelecek. Yasakla birlikte doğal reçineye gelen talep artacaktır. İlçemizde halk eğitim müdürlüğümüz tarafından kurs açılarak üreticilerimiz reçine üretimi ile ilgili bilgilendirildi. Ormanlarımızdan daha çok faydalanarak ekonomimize katkı sağlamalıyız. Reçine üretimi ile ilgili olarak Baklan ilçemizde de çalışmalar başlatıldı” diye konuştu. Konuşmaların ardından Çal Orman İşletme Şefi Fethi Sevi, Vali Demir ve protokol üyelerine reçine üretimi ile ilgili olarak uygulamalı bilgi verdi.