Yaklaşık 15 bin dekar alanda kiraz üretiminin yapıldığı Denizli’nin Honaz ilçesinde sezonun üretici için iyi başladığı belirtildi. Fakat Sıcak havaların erken gelmesiyle erken olgunlaşan kirazlar, herhangi olumsuz bir hava koşuluna maruz kalmadan olgunlaştığı, bu yıl üreticinin 10 bin tonun üzerinde rekolte beklediği bölgede hasat 14 liradan sezonu açtı.

FİYATLAR ÖNCE YARI YARIYA DÜŞTÜ
Üreticiyi memnun eden bu gidişat fazla sürmedi. Son dönemde ilçede tüccarların birleşmesiyle kiraz fiyatları 6 TL’ye kadar düştü. Üretici, tüccarın bu kararının ardından radikal bir kararla ilçede ürünleri haftada 2 gün toplama kararı aldı.

İHRACAT KAPANDI
Fiyatların alt üst olmasının ardından tüccar bu kez ihracat hamlesi ile yaptı. Simsarlar, üreticiden aldığı kirazın fiyatını daha da düşürmek için ihracatı kapattı.

FİYATLAR DİP YAPTI
Tüccarın üretici üzerindeki oyunlarının ardından fiyatlar 2-3 bandına kadar geriledi. Kiraz toplama fiyatlarının afaki bir şekilde yükseldiği ilçede üretici ürünlerini bu fiyata satmamak için ürünlerini ağaçta bekletiyor.

ÜRÜNLER ÇÜRÜYEBİLİR
Mayıs ayının bol yağışlı geçmesi üreticide tedirginliğe neden oldu. Hasat döneminin 10 gün sonra sona ermesi beklenen ilçede ürünlerin ağaçta çürüme ihtimaline karşı üretici ne yapacağını şaşırdı. Honazlı üreticiler bir kez daha devletin duruma el atmasını istedi.

denizli honaz fitre