Covıd-19 güncel haberlerini sıkı sıkı takip ederken, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan’ın son dakika açıklamasına denk geldim. Sayın İlhan, kısıtlamalarının biteceği tarih konusunda halka dönük bilgi verirken,  okulların açılabileceği zamana ilişkin de değerlendirmede bulunuyor. Demecin ayrıntıları şöyle devam ediyor;

“Eğitimin devamı hepimizin arzusu. 15 Şubat şu anda okulların açılması için bir öngörü olarak görünüyor; ama o tarih yaklaştığında tekrar değerlendirmek daha doğru olacaktır. Vaka sayısı, hasta sayısı aşağıya doğru yönelirse okullarımızı bir kademe dahilinde eylül-ekimde yaptığımız gibi açmak daha doğru olacaktır. O dönemde de istemeyen velilerimiz için uzaktan eğitim seçeneğiyle gitmek daha doğru olacaktır gibi görünüyor. Eylül-Ekim ayında velilerimiz, öğrencilerimiz kurallara uydu. Bizlerin de okullar açıldığında çocuklarımıza örnek olmamız gerekiyor. Gerek hijyen gerek maske takmak gerekse fiziksel mesafe konusunda örnek olmalıyız. Aşılamada öncelikli ikinci grupta öğretmenlerimiz de yer alıyor. Bu sürece baktığımızda buradaki hocalarımızın da aşılanmasıyla birlikte eğitim kurumlarının açılması söz konusu olabilir kanısındayım. Rakamlarda iyi bir düzeyi yakaladık, gerek vaka sayısında gerek hasta sayısında. Bu aşağı iniş trendi devam ederse hasta sayılarında binlerin altını görürsek, hasta sayımız belli illerimizde özellikle çok yoğun olmazsa okulların açılabileceğini rahatlıkla söylemek mümkün.

Okur okumaz,  Covıd-19 pandemisi boyunca olağanüstü çabalar sergileyen HASUDER (Halk Sağlığı Uzmanları Derneği) Çocuk Sağlığı Çalışma Grubunun eski tarihli basın bildirisi aklıma geldi. Günceliğini korumaya devam eden “Okulda COVID-19 Kapsamında Alınması Gereken Önlemler konusunu nasıl masaya yatırdıklarını gelin birlikte okuyalım…

•    COVID-19 belirtileri olan kişiler tıbbi maske takmalı ve sağlık kurumuna başvurulmalıdır. Okula gelmemelidir.

•    Kişiler arasında en az 1 metre “Fiziksel Mesafe” ye dikkat edilmelidir.

•    Okulda açık ve kapalı alanlarda “maske” kullanılmalıdır.

•    El ve solunum temizliğine/hijyenine özen gösterilmelidir.

•    Okulun günlük genel temizliği yapılmalı sık dokunulan yüzeylerin dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.

•    Okulda COVID-19 kapsamında düzenlemeler yapılmalıdır.

•    Havalandırma sistemleri COVID-19 bulaşması açısından önemlidir.

•    Yemekhanesi bulunan okullarda yemekhane kullanımında damlacık ve temas yolu ile bulaşmayı engelleyecek önlemler alınmalıdır.

•    Seminer, konferans, toplantı, gösteri, ziyaret ve saha gezileri gibi toplu, açık ve kapalı alan etkinlikleri COVID-19 salgın döneminde zorunlu değil ise yapılmamalıdır.

•    Servis hizmeti sunulması durumunda, servislerde damlacık ve temas yolu ile bulaşmayı engelleyecek önlemler alınmalıdır.

•    Yatılı okullarda yatakhanelerde ve diğer ortak yaşam alanlarında mesafe, maske ve temizlik/hijyen önlemlerine tam uyulmalıdır.

•    Kreş, gündüz bakımevi ve okul öncesi eğitim kurumlarında öğrencilerin yaşlarına uygun olarak COVID-19 eğitimi verilmeli ve önlemlere uyum oyunlaştırılarak beceri kazandırılmalıdır.

•    “Okul Sağlık Güvenlik Birimi” bulunması durumunda okul sağlığı hizmetleri kapsamında COVID-19’a özel program geliştirilmelidir.

•    Okul yöneticileri ve öğretmenler korunma önlemlerine tam uyarak öğrencilerine örnek olmalıdır.

•    Okul çalışanları korunma önlemlerine tam uyarak kendilerini ve çevrelerini korumalıdır.

•    Öğrenciler korunma önlemlerine tam uyarak kendilerini ve çevrelerini korumalıdır.

•    Veliler korunma önlemlerine tam uyarak öğrencilerine örnek olmalıdır.

Seyreltilmiş kademeli yüz yüze eğitime geçişte Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından üç haftalık periyodlarda yapılacak değerlendirmeler ile pandemi süreci ve okullarda olgu saptanması göz önünde bulundurularak diğer sınıfların yüz yüze eğitime başlaması kararı verileceği belirtilmektedir.
Yukarıda belirtilen önlemlerin alınması durumunda COVID-19 açısından okulların risklerinin azaltıldığı ülke örnekleri (Japonya, Danimarka, Yeni Zelanda, Avustralya vb.) söz konusudur. Okullar organize topluluklar olarak sağlığın korunması ve geliştirilmesi bağlamında COVID-19 pandemisinde de öne çıkmaktadır. Yeterli önlemlerin kamu ve özel tüm okullarımızda tesis edilmesi, sürdürülmesi ve izlenmesi gerekmektedir.

*Bu açıklama HASUDER Çocuk Sağlığı Çalışma Grubu tarafından hazırlanmıştır.

(https://hasuder.org.tr/hasuder-cocuk-sagligi-calisma-grubunun-covid-19-pandemi-surecinde-okullarda-yuz-yuze-egitime-baslanmasi-konusunda-gorusu/)