Denizli Devlet Hastanesi (DDH) Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Beşir Türkmen, annenin hamilelik döneminde kullandığı sağlığa zararlı maddelerin yanı sıra bazı kimyasal maddelerin özürlü bebeğin doğmasına sebep olabileceğini söyledi.

 

Uz. Dr. Mehmet Beşir Türkmen, özürlülüğün sadece doğuştan meydana gelmeyeceğini belirterek, annenin hamilelik döneminde kullandığı sağlığa zararlı maddelerin yanı sıra bazı kimyasal maddelerin de özürlü bebeğin doğmasına sebep olabileceğini söyledi.

 

Özürlülüğün, uzun süreli bir hastalık veya herhangi bir kaza sonucunda meydana gelen, bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yeteneklerin bir kaybı şeklinde de oluşabileceğini belirten Dr. Türkmen, ''Özürlülük nedenleri arasında genellikle doğumsal ve genetik bozukluklar, hastalık geni taşıyan yakın akrabaların evlilikleri, annenin karnındaki bebeği kötü yönde etkileyebilecek sağlık sorunlarının olması, doğum sırasında ortaya çıkabilecek sorunlar, hamilelik esnasında kullanılan bazı ilaçlar, çocukların aşılarının tam yapılmaması veya doğumdan sonra geçirilen hastalıklar ve kazalar yer almaktadır'' dedi.

 

Özürlülüğün oluşmasına neden olabilecek faktörlerin önlenmesi konusunda hekimlere büyük görev düştüğünün altını çizen Dr. Türkmen, ''Engelli kişilerin sağlık sorunlarına çözüm üretilmesi, gerek cerrahi gerekse tıbbi rehabilitasyon programlarının başarıyla gerçekleştirilmesi noktasında bizler elimizden geleni yapmaktayız. Biz hekimlerin başarılı olabilmesi için ise sakatlığa neden olabilecek hastalıkların erken tanısı amacıyla sağlık taramalarının yapılması, eğitim programlarının geliştirilmesi, hasta kayıt sistemlerinin doğru, düzgün ve kolay ulaşılabilir olması gerekmektedir. Yine bunun yanında halkımızda özürlüler için, sağlıklı çevre bilinci ve koşullarını oluşturmak, altyapı hizmeti veren kuruluşlarla koordinasyon kurmak gerekir'' şeklinde açıklamalarda bulundu.

 

Özürlü bebek doğumunu tamamen önlemenin mümkün olmadığını ancak uyulması gereken bazı kurallarla bunun en aza indirilebileceğini açıklayan Dr. Türkmen, ''Özürlü bebek doğumlarının önlenmesi için evlenmeye karar veren çiftlerin öncelikle bir genetik danışma merkezine başvurmaları gerekmektedir. Hamilelik esnasında kullanılan, alkol, sigara, saç boyaları, aşırı makyaj malzemeleri, bazı kimyasal katkılı gıdalar, röntgen filmi çektirmek, kan uyuşmazlığı ve akraba evliliği özürlü bebek doğumuna neden olabilmektedir. Bu tür konulara dikkat edilerek ihtimali en aza indirmek uygun olur'' dedi.

 
DDH Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Beşir Türkmen, engellileri sevindirerek onları topluma kazandırma konusunda başta hekimler, psikologlar, sosyal hizmet uzmanları olmak üzere toplumun her kesiminin üzerine düşeni yapması gerektiğini hatırlatarak, ''Onlara acımak yerine, duruma onların gözüyle bakmayı başarmak en önemli adımdır'' diye konuştu.