Et ve et ürünlerinin yenmediği beslenme düzenine vejetaryenlik denir. Bu beslenme düzenine göre süt ve süt ürünleri ile yumurta gibi hayvansal gıdalar tüketilir. Ancak hayvan eti kesinlikle yenmez. bunun yanı sıra vejetaryen olan kişilerde farklı türde beslenme biçimlerine de rastlanabilir. Örneğin bazı kişiler süt ürünlerini de tüketmez ama yumurta yer. Ya da sadece hayvan eti yemez ve süt ile yumurta tüketimine yer verir.

 Ancak tüm bunlara rağmen en yaygın vejetaryen beslenme hayvan etinin yenmemesidir. Çoğunlukla peynir, yoğurt, yumurta gibi hayvanlardan sağlanan gıdalar ile yapılan ürünlere yer verirler. Vejetaryanlıkta temel amaç et yemeyi bırakmaktır. Bu yüzden yumurta ve süt tüketilmeye devam edilir.

 Veganlık Nedir?

 Vejetaryanlığa göre daha zor bir beslenme türü olan veganlık hem et ürünlerini yemez hem de süt, yumurta gibi hayvansal gıdalara yer vermez. Bu yüzden geriye kalan sadece sebzeler ile beslenmektir. Beslenme düzeninde vegan beslenmeyi tercih eden kişiler sadece sebzelere yer verir. Et, süt, yumurta gibi besinlere kesinlikle yer verilmez.

 Bu beslenme çoğu kez sıkı vejetaryenlik olarak adlandırılır. Ancak vejetaryenlikten çok farklı bir beslenme türüdür. Vegan kişiler hayvan kullanılarak elde edilen bütün hayvansal gıdaları yemeyi reddederler. Tüm hayvansal ürünlerden arınmış bu beslenme türü, oldukça zordur. Çünkü neredeyse tüm ürünlerin içinde veganların yemediği bu ürünler yer almaktadır.

 Vejetaryenlik ve Veganlık Karşılaştırması

 Her iki beslenme türü de et yemeyi reddeder. Ancak veganlık, vejetaryenliğe göre çok daha ağır bir beslenme türüdür. Çünkü vejetaryen kişiler süt, yumurta gibi besinler tüketebilirken veganlar bunları da yemeyi reddeder Çünkü veganlıkta temek prensip hayvanlardan elde edilmiş hiçbir besini yememektir. Bunun yanı sıra vejetaryenliğin bazı alt beslenme dalları veganlığa yakındır.

 Örneğin veganlar bal bile yemezken vejetaryen için bal yenemeyen besinler arasında yer almaz. Bunun yanı sıra vegan kişiler daha çok yemeğin nasıl yapıldığı ile ilgilenir. Örneğin kek yaparken içine inek sütü yerine hindistan cevizi sütü koyarsanız bu kek onların da yiyebileceği duruma gelir. Veganlar hayvansal ürünler kullanılarak tasarlanmış kıyafetleri de giymezler.