2018 yılında Kaliforniya'daki Salk Enstitüsü'nden genetik bilimci Fred Gage ve arkadaşları tarafından yapılan araştırmaya göre erken çocukluk dönemindeki stresin DNA haritasını değiştirdiği sonucuna ulaşıldı.  

Peki çocukluk döneminde yaşanan stres sonucunda neler oluyor? 

Psikoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Atilla Tekin'e göre "Çocukluk çağı travmalarının vücutta biyolojik olarak bir stres tepkisine sebep olduğunu bu sebeple de DNA hasarına sebep olarak ruhsal bozuklukların ortaya çıkışını kolaylaştırdığı biliniyor".

Ruhsal bozukluklar…..

Şüphesiz dünya tarihi birçok savaş, soykırım ve katliamlarla doludur. İnsanlık adına yaşanan bu vahşetlerin temeline inildiğinde karşımıza hep aynı şey çıkar: Diktatörler ve katiller….

Dünya tarihinde eli en kanlı diktatör denildiğinde ilk olarak 50 milyonun üzerinde insanın ölmesine sebep olan Mao Zedong gelir.

Peki Mao Zedong nasıl bir çocukluk geçirdi? 

Çin Komünist Devrim’i lideri Mao Zedong 26 Aralık 1893 yılında Çin’in Shaoshan bölgesinde doğmuştur. Dominant bir babaya sahip olan Mao Zedong 13 yaşında okulu bitirmiş ve babası Mao'yu 17 yaşındaki bir kızla evlendirmiştir. Bu evliliğin sebebi kızın ailesinin topraklarıyla kendi ailesinin sahip olduğu toprakları birleştirmektir. Mao bu evliliği benimsememiş, Luo adlı bu kızı eşi olarak görememiş ve sürekli evi terk etmiştir. İlkokulu bitirdikten sonra babasının tarlasında çalışmak zorunda olan Mao bu dönemde politik bilincini geliştirecek kitaplar okumuş, George Washington ve Napolyon Bonaparte'nin askeri önderliğinden etkilenerek ve gittikçe hırslanmıştır. 17 yaşına geldiğinde öğretmenlik okulu okumak üzere evi terk etmiştir.  Annesinin vefat etmesine rağmen Mao'nun evine dönmek gibi bir niyeti olmamıştır. Pekin'e iş aramaya gitmiş ve başarısız olmuştur. En nihayetinde Pekin Üniversite'sine kütüphane asistanı olarak girmiştir. Çalkantılı bir aile yaşantısı olan Mao Zedong'un hayalleri genç yaşta suya düşmüştü. 

Mao Zedong'un çalkantılı aile hayatının yanı sıra içine bulunduğu toplum kaotik bir yapıdaydı. 

Mao Zedong’un 19 yaşına geldiği 1912 yılında Çin’de hanedanlık yönetimi sona ermiş ve cumhuriyet ilan edilmiştir.  19. Yüzyıldaki Afyon savaşları Çin’i derinden sarsmış ve iç isyanlar gittikçe artmaya başlamıştı. Bu etkenler Quing yani Mançu hanedanının yıkılmasına neden olmuş ve Çin yeni bir sayfa açmıştır. Fakat hanedanın yıkılması ve cumhuriyetin kurulması sıkıntıları gidermemiş, istikrar ve bütünlük sağlanamamıştı. Çin’de sürekli iç savaş hali devam etmişti. 

Nihayetinde II. Dünya Savaşı’nın ardından Çin’in Japonya’ya yenilmesiyle iç savaş kaldığı yerden devam etmiştir. Japonya’ya karşı verilen savaş milliyetçilerin gücünü azaltırken komünistlerin elini güçlendirmiştir. Nihayetinde 1949 yılında Çin Komünist Partisi, Kuomintang’a karşı galip gelmiş, milliyetçiler Formoza adasına kaçmış ve Mao Zedong ÇHC’nin kuruluşunu ilan etmiştir. 

Mao Zedong diktatörlüğe geldikten sonra “İleri Büyük Atılım” programında 20 milyon, “Kültür Devrimi” programında 10 milyon, 100 Çiçek Harekatı ile 30 milyon insanın ölmesine neden olmuştur.

En fazla insan ölümüne neden olan diktatör Çinli Mao ZEDONG olsa da bilinen en büyük kanlı diktatör şüphesiz Adolf Hitler’dir.Adolf Hitler’in de çocukluğu ve gençliği Mao Zedong’dan farklı geçmemiştir.

Adolf Hitler 20 Nisan 1889’da Avusturya’nın Braunau am Inn kasabasında doğdu. Ortaokulu ressam olma hayaliyle zarzor bitiren Hitler, babasının kendisinden memur olmasını istemesine dolayı o yıllarda neredeyse hergün babasıyla tartışmıştır. 14 yaşında babasını kaybeden Hitler ailesine bakmak zorunda kalmıştır. 1905 yılında ciğerlerinden rahatsızlanan Hitler, 1907 yılında çok istediği ressamlık mülakatlarından elenmiştir.

Adolf Hitler’in gençlik yıllarında Almanya’nın hali şüphesiz Hitler’in halinden daha kötüydü.
 
Hitler daha 19 yaşındayken Almanya 1. Dünya savaşından yenik ayrılmış, Versay Antlaşması imzalanmıştı. Almanya, İngiltere, ABD, İtalya ve Fransa arasında imzalanan Versay Antlaşmasına göre Almanya’nın elindeki devletler tek tek alınmıştı. Antlaşmaya göre Almanya iç güvenliğini sağlayabilmek için sadece 100.000 kişilik askeri birlik bulundurabilecekti. Almanya’nın uçak, denizaltı vb. herhangi bir askeri teçhizat üretme hakkı ve silah alım-satımı yasaklanmıştı. Almanya 20 Milyar altın markı savaş tazminatına mahkûm edilmişti. Borçlarını ödememesi halinde toprakları işgal edilecekti. Almanya aktif nufüsunun onda birini kaybetmiş; sosyal hayatı altüst olmuştu. 1929 dünya ekonomik buhranından sonra yükselen enflasyon Alman parasını yerle bir etmiş, paralar sokaklardan süpürülmüş sobalarda yakılmıştı. Bir ekmek almak için, bir çanta para ile pazara gitmek gerekmişti.

5 Mart 1933’de Naziler’in başında iktidara gelen Hitler ölümüne kadar milyonlarca insanın ölümünden sorumlu olacaktı. Dünya tarihinin bilinen en büyük ve vahşi katliamlarını yapan Hitler 6 milyon Yahudi olmak üzere 20 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olmuştur. Sadece 2. Dünya Savaşı sona erdiğinde 60 ile 65 milyon arası insan ölmüştür. Savaş sona erdiğinde Nazi kamplarından Nazilerin Almanya'ya nakletmek için topladığı bir milyondan fazla giysi, 45 bin çift ayakkabı ve 7 ton insan saçı ele geçirilmiştir.

Mao Zedong ve Adolf Hitler'in ortak özellikleri sorunlu, baskı altında ve stresli bir çocukluk yaşamalarıydı. Bir diğer ortak özellik ise bağlı bulundukları toplumlar kaotik bir yapıya sahip olmasıydı

Savaşlar, katliamlar, soykırımlar ,baskılar.... Mao Zedong ve Adolf Hitler gibi diktatörlerin insanlığa yaptığı zulümleri bu kadar ayrıntılı yazıp içinizi karartmamda bir sebep var…

Eldekinin değerini bilmek!

Baskı ve stres altında yaşayan toplumlardan hep diktatörler mi çıkmıştır? 
Cevabı ülkemizin tarihinde yatıyor:
 
12 yaşındayken babasını kaybeden, parçalanmakta olan bir İmparatorluğun sonunda doğan, elinde tüm diktatörlük imkânları olmasına rağmen egemenliğin kayıtsız şartsız millette olduğu bir cumhuriyet kuran M.Kemal ATATÜRK!

Değerli vaktinizi ayırıp yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Yazımda ilham aldığım, alıntı yaptığım kitap, makale ve haberler sırasıyla;
Lord Kinross – Atatürk, Bir Milletin Yeniden Doğuşu
Atakan Büyükdağ – Hitler’e Sordunuz mu?, Kavgamız
Adolf Hitler – Kavgam
Mao,Pratik ve Çelişki Üzerine-Slavoj Zizek
haberturk.com.stres-cocuklarda-dna-haritasini-degistiriyor
tarihiolaylar.com---mao-zedong
politikakademi.org--maonun-cini