Aydın’ın Nazilli ilçesinde eden 500 kişilik Yurt Binası ve Sosyal tesisi inşaatında çalışan 33 işçinin 2 aydır maaş alamadıkları iddiasıyla yaptıkları iş bırakma eylemi sürüyor.
Dün şantiyede yaşanan olayda malzeme ve işçi sorumlusu olan Abdullah Temur’u rehin almadıklarını vurgulayan ekip başı Ali Göç, olayın firma yetkililerince gerginliğe dönüştürülmeye çalışıldığını söyledi. Firma yetkililerinin kendileriyle konuşmaktan kaçındığını ifade eden Göç, kendi hatalarından dolayı yaşanan zararı işçilere yüklemeye çalıştıklarını belirtti. Malzeme temini ve demircilerin bazı işleri yetiştirmesinde yaşanan gecikmeler nedeniyle toplamda 40 günlük çalışmama olayının meydana geldiğini ifade eden Göç; “Yurt inşaatın işini Ayhan Gayır arkadaşımız Sivas’tan Atalay inşaattan alarak çalışmalara başlamış. Ama hem belli bir süre çalışılamamış hem de ekibi azalınca Ayhan arkadaşım beni ekip bularak gelmem için çağırdı. Ben de Ünyeli olan 12 işçi arkadaşımla beraber buraya geldim. İşe başladıktan belli bir süre sonra işin zarar ettiğini söyleyerek firma sahibi olduğunu belirten CHP Sivas İl Başkanı Ulaş Karasu ile görüştüm. Kendisi işe devam ettirmemizi ve zararın karşılanacağını söyledi. Hatta bunla ilgili küçük bir sözleşme yaptık. Mayıs ayının parasını zar-zor da olsa aldık. Ama Haziran ve Temmuz ayının maaşlarını alamadık. Dün bizi Sivas’a çağırdılar. Gittik ama kendisi bizle görüşmeye bile tenezzül etmedi. Ortakları da anlaşma yanlısı olmadılar. Bize metrekare başından iş verdiler ama arada yaşanan demircilerin geç iş vermesi ve malzemesizlikten dolayı oluşan gün kaybı ile işçi paraları zarar yazmış. Biz gelmeden önce başlayan zarar şuanda 97 bin TL’ye ulaşmış durumda. Ama kendilerinden kaynaklanan zararı bizlere yüklüyorlar. Bizde de para yok. Bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Biz kimseden fazla veya haksız para istemiyoruz. Biz hakkımızı istiyoruz” dedi.
Maddi sıkıntıların yanında yatakhane sorunu yaşadıklarını da dile getiren Ali Göç; “Şuanda kaldığımız çadır yatakhaneler geçtiğimiz yıl birçok arkadaşımın da olduğu Esenyurt’taki inşaat yangının ardından yasaklanmıştı. Ama maalesef bu kurbağalı çadır yatakhanesi TOKİ gibi devletin en büyük firmasında yasak olmasına rağmen kullanılıyor. Biz bunlara da ses çıkartmadık ama çoluk çocuğumuzun rızkı için çalışmamızın karşılığını alamadık. Ayrıca dün polis ekipleri ve basın önünde işçilerin yemeğinin kesilmeyeceğini söyleyen Atalay inşaatın malzeme ve işçi sorumlusu olan Abdullah Temur, talimat vererek yemek gelmesini de önledi. Cebimizde parasız bir şekilde aç olarak şantiyede suyla karnımızı doyurarak bekliyoruz” dedi. Şantiyede çalışan Demirci ustalarının bugün paralarını alarak bayram izni için gittiklerini de söyleyen Göç; “Bize para yok diyen firma yetkilileri bugün Sivaslı demirci arkadaşlarımızı arayarak sizlerin yol parasını yolladık. Şantiyeyi boşaltın dediğini öğrendik. Bu çok üzücü bir durum. Biz burada şiddetten yana değiliz sadece maaşımızı istiyoruz” şeklinde konuştu.
SAVCI İLE GÖRÜŞEMEDİLER
Dün yaşanan rehin alma ihbarı ile şantiyeye gelen emniyet yetkililerinin bugün için verdikleri Savcı ile görüşme talebi de gerçekleşmedi. Nazilli Hürriyet Polis Karakoluna giden inşaat işçileri şikayette bulunamadı. Emniyet yetkililerinin alacak-verecek davasına bakmadığını dile getirmesi üzerine Cumhuriyet Savcısına başvurmak istediğini dile getiren işçilerin bu çağrısına da Nöbetçi Savcı’nın ret cevabı verdiği öğrenildi. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.