Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ihracatta yüksek teknoloji ürünlerde Güney Kore’yle 15 yıl önce aynı seviyede iken şimdi Türkiye’nin yüzde 3'lerde kaldığını, Güney Kore’nin ise yüzde 20’ye çıktığını söyledi. Zeybekci, Denizli Sanayici, Tüccar ve İş Adamları Platformu'nun Çamlık Ofis’te düzenlediği toplantıya katıldı. Toplantıda Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci ve Sivil Toplum Kuruluşu başkanları hazır bulundu.

Toplantı öncesi gazetecilerin sorularını cevaplandıran Zeybekci, Türkiye’nin ihracatının kombinasyonunda yüksek teknolojiyi şu andaki olduğu yüzde 3'lük oranlardan yüzde 20’ler seviyesine götürmek zorunda olduğunu ifade etti. Zeybekci, “Türkiye milli gelirine oranla Ar-Ge’ye ayırdığı payları 0.92’lerden yüzde 3’ler seviyesine çıkarmak zorunda.” dedi. Bundan 15 sene önce Türkiye ile aynı seviyede olan Güney Kore’nin yüksek teknoloji ürünlerde ihracatını yüzde 20’lere yaklaştığını ifade eden Zeybekci, “Bizim oranla bizim 3-4 olmamız arasında bir fark görmüyorum. Asıl olması gereken 15-20’dir.” diye konuştu.

TÜRKİYE GENELİNDE SADECE 150 FİRMA AR-GE DESTEĞİ ALABİLMİŞ

Ar-Ge desteklerinde 50 kişilik sınırları 30’a düşürdüklerini belirten Zeybekci, “Türkiye’nin tamamında 150 tane Ar-Ge desteği alınmış. Bu son derece cılız bir kıpırdanmadır. Bu binlerle ifade edilmelidir. Hatta on binlere çıkmalıdır. Onun için 30’a düşürdük. Ar-Ge’ye verdiğimiz desteği Moda ve tasarıma vereceğiz. İhracat taahhüdüyle yatırım teşvik edilecek.” şeklinde konuştu.

‘BULUŞ YAPTIM, KARŞILIĞINI BULAMADIM’ DİYEN BANA GELSİN

Teknopark desteklerinin içinde bilim adamlarına her türlü destek verdiklerini öze süren Zeybekci şunları kaydetti: “Marka ve patent kanunu geliyor meclise marka ve patent kanununda eğer bir yüksek öğretim görevlisi bir buluş yaptıysa o buluşun yaptığı ürettiği bütün ekonomik değerlerden inanılmaz paylar alacak hale gelecek. Teşvik mekanizmaları böyle olacak. Ben şunu keşfettim deyip de bunun karşılığını bulamadım diyen Türkiye’de bir öğretim görevlisi üyesi varsa bilim insanı varsa gelsin bana.”