Manisa’nın Saruhanlı İlçesi'ne bağlı Kemiklidere köyünde bir çiftçi, ikliminin elverişsiz olması nedeniyle daha önce üretiminin yapılmadığı yörede muz yetiştirmeyi başardı.
Üretici Talat Canoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada iki yıl önce merak üzerine evinin bahçesine ektiği muz bitkisinin bu yıl ilk kez meyve verdiğini belirtti.
Yöre ikliminin muz üretimine uygun olmamasına rağmen bu meyveyi yetiştirmeyi başardığını dile getiren Canoğlu, şunları kaydetti:
“İki yıl önce muz üretimi yapmaya karar verdim. İzmir Ege Üniversitesi’nden tohum temin ettim ve evimin bahçesine ektim. İklim şartları uygun olmadığı için muzun yetişmeyeceğini düşünmüştüm. Ancak bitki 4 metre yüksekliğinde ağaca dönüştü ve bu yıl da ilk meyvesini verdi.”
Öte yandan konuyla ilgili görüş alınan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ise muzun bu bölgede yetişmesinin zor olduğunu, yetişse bile ömrünün uzun ömürlü olmayacağını bildirdi.
Muzun, nemli ve sıcak iklimli bölgelerde yetişen bir meyve olduğunu,
Saruhanlı yöresinin bu meyvenin üretimine uygun olmadığını belirten Müdürlükte görevli Ziraat Mühendisleri, şu görüşü bildirdi:
“Muz yazları nemli, kışları ise ılıman geçen bölgelerde yetişir. Saruhanlı’da nem oranı düşük, kışları da hava sıcaklığının zaman zaman sıfırın altına düşmesi nedeniyle bu bitkinin bu yörede yetişmesi zordur. Yetişse bile ömrü uzun olmaz.”