Denizli’de özellikle Ocak ayında kar yağışı ve ardından gelen ve -27 dereceleri bulan dondurucu soğuklar nedeniyle arıcılık büyük zarar gördü. Denizli’de soğuk nedeniyle yüksek oranda arı ölümleri yaşandı. 
Denizli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nihat Çomak, ocak ayında yaşanan aşırı soğukların arı ölümlerini yüzde 30 arttırdığını söyledi. Çomak, “Arı kovanlarında Hava sıcaklığındaki aşırı yükselme ve ani düşüşler insanlar gibi arıları da olumsuz etkiliyor. Ocak ayındaki beklenmedik aşırı soğuklara yaşlı arı kadrosu ile giren kovanlarda ölüm oranları yükseldi. Arı ölümlerindeki artışın yüzde 30’lar seviyesine çıktığını tahmin ediyoruz. Bal arıları doğadaki diğer canlılara karşı soğuktan biraz daha fazla etkilenip ölüyor” dedi. 

ARICILIK BÜYÜK ZARAR GÖRDÜ
Normal kış aylarında kovandaki bal arılarından yüzde 10’luk bölümüne kadar ölüm olayının normal sayıldığını ifade eden Çomak, “Ocak ayında eksi 27’lere kadar havanın soğuması, kovanların uzun süre kar altında kalması, aşırı rüzgârlardan kovanların zarar görmesi, aşırı yağmur yağışları kış uykusunda olan bal arılarında ölüm oranını ne yazık ki yüzde 50 arttırarak, yüzde 30’lar seviyesine çıkarttı. Asil ölümlerle ilgili zarar tespitini mart ayı sonunda kovanları açtıktan sonra göreceğiz. Hava sıcaklığı 15 derecenin üzerine çıkmadan kovanlar açılmaz, arılarda uykusundan uyanmaz” dedi.

950 üye var
Denizli’de birliğe kayıtlı 950 üyenin bulunduğunu bu üyelere ait 130 bin kovanın bulunduğunu anlatan Çomak, il genelinde kovan başı bal üretiminin yaklaşık 15- 16 kilogram civarlarında olduğunu söyledi. 2014 yılının ilkbahar döneminde istenilen yağışın olmadığını, yaşanan kuraklığında çam balı üretimini etkilediğine dikkat çeken Çomak, “2014 yılı baharında yaşanan kuraklıktan ötürü 2013 yılında bin ton seviyelerinde olan çiçek balı üretimimiz, 500 tona kadar düştü. Geçen yılı bin ton çam balı ve 500 ton çiçek balı olmak üzere 1500 ton bal üretimi ile kapattık. Ürettiğimiz doğal balı perakende 15 liradan toptan 9 liradan sattık. Türkiye bal üretiminin yüzde 2’lik bölümünü karşıladığımız Denizli’de 2015 yılından çok umutluyuz. Kış döneminde bol ve bereketli yağışlar oldu. Bu sene bahar ayları çok canlı ve verimli geçecek. İl genelinde bal üretimimizi 2 bin ton seviyelerine çıkarmayı hedefledik” dedi