Mutlu bir aile, güçlü bir toplum yapısı oluşturmak için harekete geçen Denizli Belediyesi Ailemi Seviyorum Projesi kapsamında Türkiye’de örneği olmayan bir uygulamayı daha hayata geçiriyor. Aile Hakemliği Sistemi adı verilen uygulama ile bitmek üzere olan evliliklerde arabuluculuk yapacak 20 ismi belirleyen Denizli Belediyesi, böylece aile bütünlüğünü sağlamaya çalışacak.

Aralarında iş adamından, akademisyene bürokratından, din adamına kadar Denizli’nin önde gelen isimlerinden oluşan 20 kişilik Aile Hakemi ile evliliklerinin sonuna geldiğine inanan çiftleri buluşturarak geçmişte var olan bir uygulamayı hayata geçiren Denizli Belediyesi, iletişimsizlik nedeniyle ortaya çıkan boşanmaların önüne geçmeyi hedefliyor.

‘Bizim için bir ailenin dahi yıkılmasını önlemek başarıdır’ diyen ve Aile Hakemliği Sistemi hakkında bilgi veren Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, sistemin Türkiye’de bir başka örneğinin olmadığını söyledi. Geçmişte bu tür uygulamanın özellikle kırsal kesimlerde bölgenin sözü geçen akil adamlarınca uygulandığına dikkat çeken Zolan sözlerini şöyle sürdürdü: “Belediyelerin görevi sadece taşa toprağa yatırım yapmak, ağaç dikmek, çevre düzenlemek, park bahçe alanları açmak, şehirlerin alt yapısını ve planlamasını yapmak, imar ve inşa faaliyetlerinin takip ve denetimini yapmak değildir. İnsana yatırım geleceğe yatırımdır anlayışıyla hareket eden Denizli Belediyesi, sosyal politikalar oluşturarak ‘aile’ kurumunun korunması yönünde de bu güne kadar ciddi çalışmalara imza atmıştır. Bu amaçla birçok ayağı olan bir projeyi ‘Ailemi Seviyorum Projesi’ni hayata geçirdik. Bu proje kapsamında şimdi de Aile Hakemliği Sistemi’ni devreye sokuyoruz. Aile mekanizmasının doğru işleyişini sağlayacak eğitim çalışmalarının yanı sıra aile yapısının bozulmasını önleyecek bize özgü bir uygulamayı günümüz şartlarına uyarlayarak bu proje kapsamında yeniden hayata geçiriyoruz. Ve biz buna Aile Hakemliği Sistemi diyoruz. Geçmişte boşanmak üzere olan çiftlerin sorunlarını çözüp bir araya getirmek için büyüklerin araya girdiğini hepimiz biliyoruz. Ancak şehir merkezlerinde artık bunun gibi girişimler yapılmıyor. Komşumuzu dahi tanımıyoruz. Kentleşmeyle birlikte yalnızlaşan, sorunları olan ve evlilikleri bitmek üzere olan çiftlere son bir kez daha düşünmeleri için fırsat yaratmak niyetindeyiz. Burada devreye Aile Hakemliği Sistemi giriyor. Kurduğumuz Aile Hakemliği Sistemi’nde gönüllü bilgi sahibi vatandaşlarımız, iş adamlarımız, profesörler bürokratlar, din adamları, sosyologlar yani Denizli’nin önde gelen isimleri yer alıyor. Sır saklayan, sözü geçen ve dinlenen 20 kişilik ekibin isimlerini açıklamıyoruz. Bu insanlar Denizli’de kendilerine müracaat eden her iki tarafın sıkıntılarını dinleyip, aileyi yaşatmak için çözüm önerileri getirip, yol gösterecek. Bizim için bir ailenin dahi yıkılmasını önlemek başarıdır. Denizli Belediyesi olarak tüm bu yaptıklarımız sağlam ayakları yere basan bir neslin oluşması içindir. İnsana yatırım geleceğe yatırımdır. Son kale diye tabir edilen aile yapısının sebebi ne olursa olsun olumsuz yönde etkilenmesini azaltacak, koruyucu tedbirlerin alınması, sağlıklı, mutlu ve bilinçli ailelerin oluşturulması ve yaygınlaştırılması, güçlü ailelerin ve güçlü toplumun oluşturulması amacıyla çalışıyoruz.”


Denizli Belediyesi’nin uygulamaya geçirdiği Aile Hakemi Sistemi’nden yararlanmak isteyenler Kent Konseyi’nin 264 32 12 nolu telefonu ile Denizli Belediyesi’nin 265 21 37 nolu telefonundan dahili 1067 veya 1162 numaraları arayabilecekler.