HABERDENİZLİ.COM

Anız yangını toprağın verimi düşüren ve topraktaki canlıları öldüren yangınları, son dönemlerde devletin de politikası haline geldi.

Çevre Kanununa göre 2018 Yılında, anız yakmanın cezası, dekar başına 48,58 lira olarak belirlendi. Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, "tarım arazilerindeki anız yangınları toprağı adeta öldürdü, bu yangınlarla adeta geleceğimiz yakıldı" dedi.

Hububat hasadının ardından gündeme gelen konuların başında şüphesiz anız yakma geliyor.

Çiftçilerin zaman kaybını önleyerek bir an önce diğer ekime geçmek için tarladaki anızları sürmek yerine yakmasıyla meydana gelen anız yangınları, önce toprağa, sonra üreticilere ve ardından ülke ekonomisine ciddi şekilde zarar vermeye devam ediyor.

DEKAR BAŞINA 48,58 LİRA CEZA

Çevre Kanununa göre 2018 Yılında, anız yakmanın cezası, dekar başına 48,58 lira olarak belirlendi.

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, tarım arazilerinin anız yangınlarıyla verimsizleştiğini belirterek, bu yangınların her alanda ciddi kayıplara neden olduğunu ifade etti. Gemici, anız yangınlarıyla toprağın içinde bulunan yüzlerce canlının ve bununla birlikte yüzlerce çeşit minerallerin yakıldığını söyleyerek, “Toprağın ömrü azalmış oluyor. Anız yangınlarıyla birlikte birim kayıpları yaşanıyor. Topraktaki canlı organizmaların yokluğu bitki beslemede çiftçileri sıkıntıya düşürüyor. Bunun sonucunda çitçiler, yaprak gübresi ve diğer kimyasal gübreleri daha fazla atarak bitkiyi geliştirmeye çalışıyor. Bu da çiftçinin maliyet rakamlarını giderek arttırıyor. Hem üretimimiz için hem de çiftçimiz için milli ekonomi adına büyük bir kayıp haline geliyor. Bu yüzden diyoruz ki ‘Anızı yakmayın, toprağınızı öldürmeyin.’ Bu yangınlarla beraber geleceğimizi yakmış oluyorlar” diye konuştu.