Yaz tatili süresince çocukların sadece televizyon izleme, bilgisayar ve tablet oyunlarını oynama gibi aktivitelerde bulunmalarının hem öğrenme kabiliyetleri hem de sosyalleşmeleri açısından negatif etkiler ortaya çıkaracağını belirtirken, Çocukların, “Yaz tatiliyle birlikte okulla ilgili sıkıntıları sona ermektedir. Ancak tatilin gelmesiyle birlikte eğlenceli geçeceği düşünülen bu zaman çocuklar için bazen sıkıcı hale de gelebiliyor. Çoğunlukla tatile giren çocuklar televizyon, bilgisayar ve tablet başında vakit geçirmekte yaratıcı olabilecekleri ortamlardan tamamen uzaklaşarak yapılandırılmış bir dünyanın içine hapsolmaktadırlar. Yalnızca televizyon ve bilgisayar gibi elektronik eşyalarla vakit geçiren çocuklarda öğrenme ve dikkat sorunları ortaya çıkabilmekte uzun süre kullanmalarıyla birlikte bağımlılık ve sosyal alanda içe çekilme görülebilmektedir” dedi.

AİLECEK AKTİVİTELER DÜZENLENMELİDİR 

Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. M. Fatih Kınık, yaz tatilinin öğrencilerin dil, zihin, sosyal ve duygusal becerilerini  geliştirmesi açısından bir fırsat olduğunu belirterek yaz tatilinde ailelere çocuklarını yönlendirip yaratıcı ve eğitici aktivite planlama görevlerinin düştüğünü söyledi.

Kınık: “Ebeveynler ‘bilgisayarı bırak, televizyon izleme, oyun oyama’ gibi cümleler sarf ettikten sonra çocukların elektronik ortamdan uzaklaşmasından doğan boş zamanı dolduracak etkinlikler bulmalıdır. Bu noktada ailelere farklılık yaratabilecek öneride bulunulabilir. Evlerinin etrafındaki doğayı keşfederek bir doğa günlüğü yaratmak, taş veya benzeri cisimlerden küçük evcil hayvanlara alan oluşturmak , çocuklara kitabı sevdirebilmek için kütüphane ziyaretleri yapmak, lego gibi oyuncaklarla vakit geçirmesini sağlamak, puzzle yapmaları için teşvik etmek, hiç oyuncakları yoksa bile çamurla ve kumla oynamalarına izin vermek, ailecek uygun kutu oyunları oynamak, çocuklarla birlikte yemek yapmak bu önerilerden birkaçı olabilir. Çocuklarının bilgisayar kullanımını azaltmak isteyen ailelerin öncelikle bilgisayarı ebeveynlerin kontrol edebilecekleri yere taşımaları, yaşına uygun olmayan içerikleri engellemeleri ve günlük zaman sınırlamaları koymaları gerekmektedir. Bu tarz elektronik eşya kullanımı ile ilgili sınırlandırmalar ne kadar erken yaşta uygulanmaya başlarsa ileri dönemde bu kontrolleri bir o kadar kolay olacaktır” diye konuştu.