Bin 50 metre rakıma sahip göl karasallaşmayı önlemek ve göldeki biyolojik çeşitliliğin sürdürülmesi amacıyla hazırlanan 'Buldan Yayla Gölü'nün Biyolojik Çeşitlilik Projesi'nin tanıtım toplantısı yapıldı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün Sulak Alan Biyolojik Çeşitlilik Araştırması kapsamında bir yılda hazırlanan Denizli Ticaret Odası (DTO) konferans salonunda düzenlenen tanıtım toplantısına Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Yayla Gölü Sulak Alan Biyolojik Çeşitlilik Araştırması Proje Koordinatörü, Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Erdoğan, ile ve projede çalışan diğer görevliler ile Buldan protokolü katıldı.

Vali Demir, Buldan Yayla Gölü'nün 1. derece doğal SİT alanı olduğunu belirterek, barındırdığı bitkisel ve hayvansal çeşitlilik nedeniyle gölün son derece özel bir yer olduğunu ifade etti. Gölde önemli ölçüde karasallaşmanın yaşandığına ve yarıdan fazla oranda küçülmenin olduğunu dile getiren Demir, çalışmalara kısa sürede başlanmaması durumunda Yayla Gölü'nün göl olma özelliğinin yitireceğini belirtti. Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlüğü'nün konuyu önemseyerek proje oluşturduğunu vurgulayan Demir, toplantıda kısa, orta ve uzun vadeli çalışmalarla, gölün eski özelliğine kavuşturulması için doğal yapıyı bozmadan dip çamurlarının temizlenmesi özenli bir şekilde yapılması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Erdoğan da yayla çukurunda yer alan göl ve çevresinde 188 çeşit bitki türü, 31 memeli hayvan ve 158 çeşit kuş türü yaşadığı anlattı. Erdoğan, "Göl ve çevresinde 57 familyaya ait 188 çeşit bitki türü tespit ettik. Göl çevresinde 18 familyaya ait 31 memeli hayvan bulunuyor. Türkiye'de yaşayan 40 tür yırtıcı kuşun 12 türü bu yörede bulunuyor. 47 familyaya ait 158 kuş türü belirledik. Balıkçıl kuşların 8 türünün 7'si bu bölgede yaşıyor." dedi.