Muğla'nın Ortaca ilçesi Dalyan Beldesi İztuzu plajında bulunan DEKAMER (Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi)'de tedavisi yapılan 3 Caretta Caretta türü deniz kaplumbağasının yanı sıra, uydu izleme cihazı takılan 2 Deniz Kaplumbağası ve 1 gün önce yumurtadan çıkan ancak denize gitmeyen 5 yavru Caretta denize bırakıldı.
İztuzu plajında yapılan törene Muğla Valisi Hakan Güvençer, DEKAMER (Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi) Sorumlusu ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm başkanı Prof. Dr. Yakup Kaska, Muğla Doğa Koruma Müdürü Kamil Uslu, Ortaca Kaymakamı Hüseyin Yılmaz, Dalyan Belediye Başkanı Arif Sarı, İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Rahmi Atılır ile vatandaşlar katıldı.
Merkeze ilk kez gelen Muğla Valisi Hakan Güvençer, Prof.Dr.Yakup Kaska'dan DEKAMER hakkında bilgi aldı ve incelemelede bulundu. Ardından uydu cihazı takılan 2, tedavisi yapılan 3 olmak üzere 5 yetişkin Caretta Caretta ve 1 gün önce yumurtadan çıkan ancak denize gitmeyen 5 yavru caretta denize bırakıldı. Yavru Carettalardan 1 tanesi yine denize gitmeyince merkeze geri götürüldü.
Carettaların denize bırakılmasının ardından bir açıklamada bulunan Muğla Valisi Hakan Güvençer, "Böyle bir ortamda bulunmak beni çok mutlu etti. Hayat ortaklarımız, paydaşlarımız, Allah'ın emanetleri canlıları doğal ortamlarıyla ve özgürlükleriyle buluşturduk. Bu çok güzel bir duygu. Ancak şunu ifade etmek istiyorum. Bu ortamda bulunup muhteşem buluşmadan etkilenmeyecek insan yoktur. Bizler Türk milleti olarak doğaya ve kendine saygılı insanlar olarak, büyük haz alırız, almışızdır. Ancak devlet olmak çok farklı bir şey. Pek çok farklı kriterin yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırlarında bir Türk vatandaşı ve profesörün önderliğinde, devletin pek çok kolunun ortaklığıyla bu sahilde, bu hassasiyete el verip gönül verip, bir kurumsallaşmaya giden, sahillerde deniz kaplumbağaların rehabilitasyonunu yapan, yaralarını saran böyle bir yapıyı oluşturan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bir Valisi olarak özellikle gurur duyuyorum. Ayrıca her geçen gün, hem tedavi ettiğimiz kaplumbağa sayısı hemde denizle buluşturduğumuz kaplumbağa sayısı artacak. Bu güne kadar çok da uygun olmayan koşullarda çalışan fedakar akademisyen arkadaşlarımızın, çok daha uygun ortamlarda çalışabilmesi için de, özellikle Çevre ve Şehircilik Bakalığımızın özel ilgisi ve desteğiyle inşallah, merkezimiz çok daha modern, imkanları geniş bir yapıya ve tesise kavuşacak" dedi.
"Valilik olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da, güncel sorunların çözümünde hocamızın ve çalışma arkadaşlarının yanında olacağız" diyen Vali Güvençer, "Verici yerleştirerek denize saldığımız kaplumbağalarımızdan birine İngiltere'den gelen küçük bir kızın isimini verdim. Bu küçük güzel kızımızın da anısına o kaplumbağaya "Melisa" ismini koyduk. İkincisini düşünmedim ama o da Sudenaz diyelim. İnşallah kaplumbağalrımız dolaştıkları Akdeniz kıyılarına bizlerin selamını götürsünler ve oralardan bizlere iyilikler getirsinler" dedi.
Prof.Dr.Yakup Kaska ise, "DEKAMER yapmış olduğu çalışmalarla hem Türkiye'de hem de uluslararası alanlarda isim yapmaya başladı. Bu günde bu kumsalda yuva yapan iki kaplumbağaya uydu cihazı takarak denize gönderdik. Gün gün bunların Akdeniz'de nerelere göç edeceğini bilgi olarak maillerimize alabileceğiz. Web sayfasını giren herkes bu kaplumbağaların nerelerde dolaştığını görebilecek. Rehabilitasyon merkesi esas itibariyle buraya gelen yaralı kaplumbağaların bakımlarını yaptıktan sonra, iyileşenleri tekrar doğal ortamına gönderiyor. Şu ana kadar merkezimize 90'ın üzerinde yaralı kaplumbağa geldi. Yıllık ortalama 20 yaralı kaplumbağa merkezimize geliyor. Bunlardan da iyileşenleri zaman içerisinde tekrar doğal ortamına gönderiyoruz. Merkezimizin burada olmasından dolayı buraya gelen yaralı kaplumbağaların büyük çoğunluğu Muğla'dan geliyor. Ardından Antalya, Mersin, Aydın ve İzmir'den yaralı kaplumbağalar geliyor" dedi.
İztuzu'na kaplumbağa görünümlü yeni bir bakım merkezi kurulacağını belirten Prof.Dr.Yakup Kaska, " Yeni yaılacak olan bakım merkezi dışarıdan kaplumbağa görünümlü olacak. Ağzından girildiği zaman içeride labratuvarlarımız, araştırma ofislerimiz, bakım havuzlarımız modern bir şekilde yerleştirilecek. Çok tarif etmeye gerek yok, inşallah yapıldığı zaman içerisinde gereken bilgiyi veririz. 2014'te inşallah bu aylarda hizmete açılacak" dedi.