Muğla Valiliği Mahalli Çevre Kurulu’nca geçen yıl gerçekleştirilen ve periyodik yapılan denetimler ve ölçümler sonunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yatağan Hava kalitesi ölçüm istasyonun verileri bir rapor haline getirildi. Yatağan Kaymakamlığı’nca Muğla Valiliği’ne gönderilen rapora ilişin değerlendirmede, ‘’2015 ocak ayı ve 2016 ocak ayı Yatağan Termik Santralinin kullandığı kömür miktarının 2016’da bir önceki yıla oranla yüzde 243 arttığı, buna rağmen hava kalitesinin önceki yıla göre daha iyi bir noktaya geldiği memnuniyetle görülmüştür’’ denildi.

Yatağan genelinde, konut ve işyerleri ile birlikte Termik Santralin verilerinin değerlendirildiği raporda, 2016 yılında SO2 (kükürtdioksit) oranının bir önceki yıla oranla yüzde 41 düştüğü vurgulandı. Raporun sonuç bölümünde ise ‘’ 2016 yılının 2015 yılına göre daha az yağışlı bir yıl olmasına rağmen hava kalitesinin düzelmeye devam ettiği, bunun da denetimlerle sağlandığı, Yatağan Termik Santralinde kullanılan kömürün kat ve kat artmasına rağmen hava kalitesindeki iyileşmenin devam ettiği görülmekte ve değerlendirilmektedir’’ ifadelerine yer verildi.

Yatağan Termik Santral İşletme Müdürü Serdar Toprak, aralık/2014 yılında devraldıklarını santralde hemen sürekli emisyon izleme ölçüm sistemini kurduklarını ve baca gazlı arıtma tesislerinde büyük çapta teknolojik bakımlar gerçekleştirdiklerini belirtti. Elektro filtre tesislerinin yenilendiğini ve toz tutma kapasitelerinin artırıldığını vurgulayan Toprak, ayrıca ‘’ Desülfürizasyon Tesislerinde (FGD) kireçtaşı yerine, kırık mermer kullanılmakta, böylelikle doğal kaynakların korunması ve Muğla’da görüntü kirliliği yaratan mermer kırıklarının değerlendirilmesi sağlanmaktadır ‘’ dedi.

Bereket Enerji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ‘’İnsanı yaşatan ve çevreyi koruyan ‘’ bir anlayışı kendilerine ilke edindiklerini dikkat çekti. Enerji sektöründe 22 yıldır faaliyet gösterdiklerini çevre duyarlılığı nedeniyle bu yıl Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT) tarafından Bereket Enerji’nin bu yıl ‘’Düşük Karbon kahramanı’’ ilan edildiğini ifade ederek şu görüşlere yer verdi:

‘’Enerji Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın katkıları, Muğla Valiliği, Yatağan Kaymakamlığı ve Mahalli İdare Kurulu’nun yoğun gayretleri sonucunda bölgede hava kalitesi yükselmiştir. Bereket Grubu olarak Yatağan’da 3 yıllık süre içinde toplam 1 milyon 550 bin adet akasya, zeytin, fıstık çamı ve diğer ağaç türlerinin dikimi gerçekleştirilmiştir. Amacımız ekonomiye katkı sağlarken; havası temiz, dokusu yeşil bir Yatağan çabalarına katkı sağlamaktır. Yatağan artık eski yatağan değildir. Geçmişte yaşanan olumsuzluklar artık geride kaldı. Devlet-özel sektör iş birliğiyle gerçekleştirilen ve örnek teşkil edebilecek bir termik santral Yatağan’a ve Ülkemize kazandırılmıştır. ‘’

Saldanlı, Yatağan Termik Santralinde bundan sonra izlenecek çalışmalara ilişkin yol haritası konusunda ise şunları söyledi:

‘’İklim Değişikliği Ulusal eylem Planında mevcut elektrik üretim santrallerinde yeni teknolojiler kullanılarak verimi yükseltmek ve üretim kapasitesini arttırmak için bakım, iyileştirme ve modernizasyon çalışmaları aralıksız sürdürülecektir. Devir sonrası yapılan bakımlar sayesinde MWh başına karbon emisyonları ciddi oranlarda düşürülmüştür. Bununla birlikte, santralımızda önümüzdeki yıl yapacağımız modernizasyonlarla 2019 yılı sonrası yürürlüğe girecek olan yeni emisyon sınır değerlerini sağlayacak şekilde çalışılacaktır. Böylece, Santralımızın verimi artacak olup, toz,SO2 ve NOx ve karbon emisyonları düşürülerek, Avrupa standartlarında işletmecilik yapılacak, sera gazı salınımı azaltılarak iklim dostu bir yol izlenecektir.’’ dedi.