HABERDENİZLİ.COM

Denizli'de geçtiğimiz Pazar Süper Amatör Lig'in 7. Hafta maçında Servergazi Sahasında Yeşilköyspor'a konuk olan Sarayköyspor'da Nijeryalı forvet Ebenezer 35.dakikada aniden yere yığıldı. Kalp krizi geçiren genç forvet Ebenezer, acil olarak kaldırıldığı Servergazi Devlet Hastanesinde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı. Genç futbolcunun ölümünde ihmal olduğu iddia ortaya atıldı. Bunun üzerine İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk konuyu meclise taşıdı. Milletvekili Öztürk, yanıtlamaları istemiyle Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yazılı soru önergeleri verdi.

Amatör Kulüpler Zor Durumda

Öztürk önergede şu ifadelere yer verdi:

“Amatör spor kulüplerinin amacı yetişmekte olan gençliğe spor bilinci ve alışkanlığı kazandırmaktır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en çok oynanan ve izlenen spor branşlarının başında futbol gelmektedir. Futbol hızlı, tempolu ve ağır fiziksel aktivite içeren bir spor dalı olduğundan dolayı başta kalp krizi, dilin boğaza kaçması, çarpışmaya bağlı ciddi travma ve sakatlık risklerini fazlası ile içermektedir. Bu risklerin çoğu kalabalık seyirci grupları içinde geçerlidir. 2 Kasım 2018 tarihinde oynanan Galatasaray-Fenerbahçe müsabakasında Fenerbahçe taraftarı Koray Şener kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Aynı durum amatör maçlarda da seyircilerin başlarına gelebilecek bir hadise. Sadece sponsorlarla güçlükle ayakta duran amatör kulüplerimiz, müsabaka esnasında talep edilen ambulans ücretinin karşılayamadıklarından dolayı sağlık önlemleri yetersiz bir ortamda maçlar yapılmaktadır.

TFF lig statüleri yönetmeliği 6. Madde Organizasyon ve Sorumluluk stadyumlarda sağlıkla ilgili tüm düzenlemeleri yapma görevini ev sahibi kulübe veriyor. Ev sahibi konumundaki amatör kulüp ancak ücretini ödeyip ambulans getirtebiliyor. Maçlarda ambulans bulunmamasından dolayı ciddi sakatlıklar yaşayan, hayatını kaybeden sporcular oldu.

6 Mart 2016 Güngören Çeltikspor- Bostancıspor aday hakem Halil Berke Aygün kalp krizi.

11 Şubat 2018 Yeşilyurtspor-Salihli gücü futbolcu Ramazan Gündür kalp krizi.

22 Ekim 2018 Pehlivanköyspor-Çiftlikköyspor futbolcu Gürkan Binli kalp krizi.

 Kasım 2018 Güzelbahçe Belediyespor-Tirespor futbolcu Serkan Tuğal kalp krizi.
 Kasım 2018 Yeşilköyspor-Sarayköyspor futbolcu Mawodayo Ebenezer Mawoyeka kalp krizi.
Bakanların açılış, gezi, ziyaret ve mitinglerinde bir ambulansın sürekli konvoyu takip ettiğini, konakladığı otel yada misafirhane önünde tam teşekküllü bir veya birkaç ambulans hazır tutulduğu, profesyonel futbol müsabakalarında ambulans bulundurmanın mecbur tutulduğu halde amatör sporcularımızın sağlığı ile ilgili son dönemlerde bu kadar vaka yaşanmasına rağmen hiçbir önlem alınmamaktadır.

Bu bağlamda;  Son 5 yıl içinde amatör kulüp maçları sırasında meydana gelen kaza ve darbeler sonucu kaç sporcu ciddi yaralanmış, hastaneye kaldırılmış, kaç sporcu hayatını kaybetmiştir?
 Bu tür üzücü olayların yaşandığı karşılaşmalarda ambulans ve sağlık görevlisinin bulunmayışının nedeni nedir?
Amatör küme maçlarında da ambulans ve sağlık görevlisi bulundurma zorunluluğu getirilmesi konusunda bir çalışma yapılacak mıdır?
Hiçbir devlet desteği alamayan amatör kulüplerin ambulans ücreti neden bakanlığınızca karşılanmıyor?
 Maç esnasında amatör kulüplerce bulundurulmak istenen ambulans ücretleri için belirlenen bir fiyat var mı? Varsa neye göre belirleniyor?
 Amatör sporcularımızın ve amatör liglerde görev yapan hakemlerin yıllık sağlık kontrolleri ciddi bir şekilde yapılmakta mıdır? Yapılan bu kontroller yeterince denetlenmekte midir?
 Amatör kulüp maçlarında saha kenarında sağlık personeli ve ambulans bulundurulması amacıyla sağlık bakanlığı ile herhangi bir protokol yapılması planlanmakta mıdır? İllerde amatör spor müsabakalarında il sağlık müdürlükleri ile işbirliği içinde gerekli sağlık tedbirleri almayı düşünüyor musunuz?
 Futbol federasyonu amatör sporcu sağlığı için neden fon ayırmıyor?
 Amatör kulüplerin alt yapılarından başlamak üzere sporcu sağlığı kimlik kartı oluşturmayı düşünüyor musunuz?
 Amatör futbol müsabakalarında görevlendirilen sağlık görevlileri ile ilgili yeterince acil durum müdahale eğitimi verilmekte midir? Sağlık görevlilerinin maç başı ücretlendirme fiyatlarını iyileştirmeyi düşünüyor musunuz?
 Sahada maç sırasında meydana gelen yaralanma ve kazalarla ilgili olarak ne gibi önlemler alınmaktadır? Bu tür üzücü olayların ölümle sonuçlanmaması için acilen neler yapmayı planlıyorsunuz?”