BURSA (CİHAN)- Bursa’da eşini terk ettikten sonra başka bir erkekle yaşamaya başlayan kızını tabancayla öldüren baba, ‘Kasten adam öldürmek’ suçundan 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sanık baba hakkında 2006'da müebbet hapis cezası veren Bursa 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nin ‘tahrik indirimi uygulanmalı’ hükmü gereği sanığın cezasını 20 yıl hapis cezasına çevirdi. Olayın ardından tutuklanan 65 yaşındaki sanık, 10 yıl sonra tahliye olabilecek.
Huri Akça, Haziran 2006’da eşini terk edip çocukları 11 yaşındaki Sergen ve 8 yaşındaki Ayça ile birlikte baba evine sığındı. Akça, kısa süre sonra iki çocuğunu da yanına alarak 'Mehmet' adlı bir kişiyle birlikte Ankara'nın Sincan ilçesine gitti. İddiaya göre, Özçelik ailesi ‘töremize aykırı davrandı’ gerekçesiyle genç kadının öldürülmesine karar verildi. Bunun üzerine 59 yaşındaki baba Dumlu Özçelik Sincan'a gitti ve kızı Huri Akça'yı alıp Bursa'ya getirdi. Baba Özçelik, oğulları 36 yaşındaki Ersan ve 30 yaşındaki Kerem'le görüştükten sonra kızını tabancayla 6 el ateş ederek öldürdü.
Olayın ardından Bursa Emniyet Müdürlüğü’ne teslim olan baba Dumlu Özçelik, çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklanarak cezaevine konuldu. Olayla ilgili soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı iddianamesinde olaya ‘töre cinayeti’ imasında bulundu. Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2006 yılında Dumlu Özçelik hakkında ‘Töre saikiyle öz çocuğunu öldürmek' suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti, aynı dava kapsamında tutuksuz yargılanan Ersan ve Kerem Özçelik’in beraatine hükmetti.
Temyize gönderilen karara Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi ‘sanık lehine tahrik indirimi yapılmalı’ diyerek kararı bozdu. Yargıtay’ın sanık Özçelik’in mahkemedeki “Kızım kilitli tutulduğu odada telefonla konuştuğu kişiye ‘Kurtulup kocamı kandırabilirsem sana dönerim’ demişti” ifadesine atıfta bulunarak, sanığın cezanın indirilmesini talep etti.
Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi Yargıtay’ın ‘tahrik indirimi’ni yine uygulamayınca dosya Yargıtay Genel Kurulu’na gönderildi. Yargıtay genel Kurulu sanığın tahrik indiriminden yararlanmasına hükmetti.
Yargıtay kararı sonrası bugün son kez Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkan Dumlu Özçelik’in ömür boyu hapis cezası önce 24 yıla indirildi. Ardından mahkeme, tahrik ve sanığın duruşmalardaki iyi halini dikkate alarak bu cezayı 20 yıla düşürdü. Sanık baba, cezasının 4/3'ünü yatıp demir parmaklıklardan çıkacak. Olayın ardından tutuklanan ve 5 yıldır cezaevinde bulunan Dumlu Özçelik 10 yıl sonra özgürlüğüne kavuşacak.
CİHAN