Muğla’nın Köyceğiz ve Marmaris ilçelerinde bir ay önce kırsal alanda yaban keçilerinin kör olup ölmesinden sonra Marmaris’te bir dinlenme tesisinin hayvan çiftliğinde de 3 evcil keçinin tek gözleri kör oldu.
Marmaris İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü veterinerleri, keçilerde yaptıkları muayenede, bir tür sineğin uçarken bıraktığı larvalardan oluşan kurtların keçilerin göz, burun ve gırtlağına yerleşerek hastalığa neden olduğunu saptadı.
Marmaris'in Aksaz ve Köyceğiz ilçesinde koruma alanında yaşayan dağ keçilerinin önce kör olup sonra ölmeye başlaması üzerine aynı hastalık Asparan’da bir dinlenme tesisinin havya çiftliğinde 3 keçide görüldü.Hayvan çiftliğinde yaşayan biri kırma yaban keçisi 2’si ise evcil keçi olmak üzere 3 keçinin tek gözleri kör olması üzerine işletme sahipleri Marmaris İlçe Tarım Müdürlüğü’ne haber verdi.İlçe Tarım veteriner hekimleri çiftliğe giderek kör olan keçileri muayene etti.Yapılan inceleme sonunda havada uçan bir tür sineğin larvalarını püskürterek hayvanların üzerine bırakması sonucu oluşan parazitin, hayvanları kör ettiği saptandı. Parazitin hayvanlardan insana geçip geçmediği ise henüz bilinmiyor.
Marmaris Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Veteriner Hekimi Mehmet Elevli “Havada uçan bir tür sinek , uçarken larvasını püskürtüyor. Ortalığa saçılan larva hayvanın gözüne sıçrayarak gözün içine yerleşiyor. Burada hareket halinde ilerleyen larva, gözü tahrip ettikten sonra nazal bölgeye oradan da gırtlağa ilerleyip akciğere kadar ulaşıp organı tahrip ediyor. Sonrasında hayvan tedavi edilmezse tablo ölümle sonuçlanıyor. Çiftlikteki keçilerde parazitin ,göz dışında herhangi bir organa ilerlemediği görülüyor. Hastalığa neden olan parazit ilaçla tedavi edilebiliyor. Hastalık, şu anda bölgede başka bir evcil hayvanda görülmedi.İlçe Tarım Müdürlüğü olarak takibini yapıyoruz” dedi.
Elevli, Çiftlikte yaşayan keçilerde görülen hastalığın Köyceğiz ve Aksaz bölgelerindeki yaban keçilerin de görülen hastalıkla benzerlik gösterdiğini ancak Köyceğiz'deki keçilerin hastalık tablosunun daha ağır olduğunu kaydetti.
Köyceğiz ve Marmaris kırsalındaki Yaban keçisi yaşam alanında geçtiğimiz ay 8 dağ keçisi gözleri kör olduktan sonra ölmüş, ancak keçilerin ölüm sebebi tespit edilememişti.Tarım Bakanlığı Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü’nde hastalığın tespiti için laboratuvar çalışmalarının hala devam ettiği öğrenildi.