Muğla merkez ve Marmaris ilçesinde bazı etkiliklere ve toplantılara katılmak üzere gelen Bakan Eroğlu, ilk olarak Vali Fatih Şahin’i makamında ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Bakan Eroğlu, 2012 ve 2013 yıllarında il genelinde 238 milyon 796 bin liraya mal olacak 26 yatırım yapılacağını açıkladı. Muğla’ya bugüne kadar yapılan ve yapılacak yatırımlar hakkında ayrıntılı bilgi veren Eroğlu, bakanlık olarak bu ile çok önem verdiklerini söyledi. Orman yangınlarıyla mücadele konusunda iki yıl içinde yeni helikopterlerin peyderpey geleceğini kaydederek, “Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı'yla birlikte yeni helikopterler için müracaat ettik, parasını aktardık. İki sene içinde gelmeye başlayacak. Türk Hava Kurumu'yla büyük ölçüde anlaşarak helikopterleri alıp işletmesi ya da işletmesini ihale etmek suretiyle bir çalışma yapacağız. Orman teşkilatlarının, asli işinin dışında faaliyet yapması bana göre doğru değil. Ormancılık faaliyetlerinin ikinci sıraya düşmemesi gerekir.” dedi.

Bakan Veysel Eroğlu, Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadelede çok başarılı olduğuna dikkat çekerek, “Bütün dünyada çok büyük yangınlar olmasına rağmen Fransa'da bizden üç kat, İspanya ve Portekiz 12 kat fazla alan yandı. Bizde bu sene yanan alan 8 bin 500 hektar civarında; Akdeniz ülkelerine göre en düşük. Muğla’da fazla yangın da çıkmadı, sadece 217 hektar alan zarar gördü. Orman teşkilatımızın çok hızlı hareket etti, bazı yerlere seyyar ekipler konuşlandırıldı. Çok sıkı takip edildi. Geçmişte 45 dakikada gidilen yangına, 12-15 dakikada gidilir hale geldi. Orman yangınlarıyla mücadele en başarılı ilimiz Muğla, bununla gurur duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin, kiralanan helikopterlerin sıklıkla düştüğünü hatırlatarak eğitim çalışması yapılıp yapılmayacağını sorması üzerine Eroğlu, şunları söyledi: “Sadece Türkiye değil, diğer ülkeler için de Antalya’da dünyanın en büyük yangın eğitim ve araştırma merkezini kurduk. Geçmiş dönemdeki tecrübelerden ilham alarak mutlaka şartnamelerde düzenleme yapıyoruz. Helikopter bulmakta zorlandık, çünkü Yunanistan, İspanya, Portekiz, Fransa ve İtalya’da çok büyük yangınlar çıkınca piyasadaki helikopterleri aşağı yukarı kapattılar. Dolayısıyla biz mevcutlarla yetinmek durumunda kaldık. Bunlar bütün dünyada kullanılan helikopterler şu anda. Tabii ki her yerde kaza olabiliyor. Kontrollerine dikkat ediyoruz, bakımlarına riayet ediyoruz. İnşallah kazaların olmamasını yürekten diliyoruz.” şeklinde konuştu.

Bakan Eroğlu, daha sonra Muğla Ticaret ve Sanayi Odası salonundaki il koordinasyon toplantısına katıldı. Basına kapalı toplantıda Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Muğla’daki faaliyetlerinin görüşüleceği, bağlı bölge müdürlerinin çalışmaları ve projeleri hakkında kısa sunumlar yapılacağı bildirildi.