Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan'ın şehir içi otobüs ulaşımında yeni bir dönemin başlangıcı olan "Denizli Kart"ın tanıtımını yapmasının ardından, Denizlililer kart değişim ve basımının yapıldığı hizmet noktalarına müracaat etmeye başladı. Denizli Büyükşehir Belediyesi Otobüs Terminali'ndeki Halkla İlişkiler Bürosu'na ve Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerindeki Denizli Özel İdare İşhanı'nda bulunan "Denizli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım AŞ. Kart Dolum - Kart Basım Merkezi"ne gelen vatandaşlar, daha ilk günden Denizli Kart'a yoğun ilgi gösterdi. Vatandaşlar bir kaç dakika içerisinde tercih ettikleri Denizli Kart'a sahip olurken, üniversite öğrenci kayıtlarının başlamasıyla birlikte üçüncü, "Kart Dolum - Kart Basım Merkezi"nin Pamukkale Üniversitesi kampüsü içerisinde açılacağına dikkat çekildi. Bunların yanında Denizli genelindeki kart dolum noktalarının 20'den 50'ye çıkartıldığı, talebe göre bunun 70'e kadar yükseltileceği kaydedildi. 8 Eylül'den itibaren Denizli'de otobüslere paralı binişlerin kalkacağı vurgulanırken, yetkililer özellikle abone kart çıkartacak yada yenileyecek vatandaşlara uyarıda bulundu.

Yetkililerden kimlik ve fotoğraf uyarısı 

Öğrenci ve sivil abone biniş kartları için vatandaşların yanlarında son dönemde çekilmiş, yıpranmamış, kolaylıkla tanınabilecekleri bir fotoğraf getirmeleri istenirken, fotoğrafların taranıp dijital hale getirildikten sonra iade edildiği belirtildi. Abone biniş kartlarını kişinin sadece kendisinin kullanabileceği, aksinin tespiti durumunda ise yasal işlem başlatılacağına dikkat çekilirken, fotoğrafın bu nedenle önemli olduğuna işaret edildi. Ayrıca öğrenci abone kartı, çıkartmak veya değiştirmek için gelen öğrencilerden, "öğrenci belgesi ya da öğrenci kimliği" getirmeleri istendi. Kontörlü kart çıkartacak ya da değiştirecek kişiler için ise fotoğraf gerekmediği, herkesin bu kartı kullanabileceği bildirildi. Kontörlü, sivil veya öğrenci abone kartının eski kartla değişimi için ücret alınmadığı, yeni kart çıkartacaklar için ise içerisinde 1 binim ücreti dahil olmak üzere 5 TL ödeme yapılması gerektiği ifade edildi. Ayrıca eski kartlardan yeni kartlara yine bu merkezlerde aktarım yapıldığı bildirildi. Eski kartların geçiş süreci olarak 2 ay geçerli olacağı, bu tarihten sonra ise kullanılamayacağı kaydedildi. Bu arada öğrenci kartlarına hem abonman hem de kontör yüklenebildiğine dikkat çekilirken, daha önce sunulan otobüslerde 1 saat içinde yapılacak aktarmalardan vatandaşların yine ücretsiz yararlanacağına işaret edildi. Öte yandan Denizli'ye yeni gelenler ya da kısa süre otobüsü kullanacaklar için de 2, 3, 4, 5 binişlik olmak üzere 4 tip kullan - at kartının satışa sunulduğu belirtildi.

65 yaş üstüne dikkat 

Denizli Kart'ın avantajlarını öğrenen vatandaşlar karta yoğun ilgi gösterirken, ücretsiz kartlara da dikkat çekildi. Ücretsiz biniş kartlarının sadece kanunun öngördüğü kişilere, kimlik ve durum tespiti ile verileceği vurgulandı. Bunun için ise kişilerin bir fotoğraf, kimlik ve kanunun ücretsiz biniş hakkı tanıdığı durum belgesiyle birlikte aynı merkezlere müracaat etmesi gerektiği ifade edildi. 65 yaş üstü vatandaşların ise kimlikleriyle otobüse binmeye devam edecekleri, ancak vakit kaybının önlenip, kimlik kontrol zahmetinden kurtulmaları için sadece bir fotoğraf ve kimlikleriyle birlikte kart basım merkezine gelmeleri gerektiği, burada kendileri için ücretsiz biniş kartının herhangi bir bedel alınmadan verileceği belirtildi. Kart kullanımının özellikle otobüslerdeki yolcu istatistiği bakımından önem arz ettiği, ilave sefer gerekmesi gibi tespitlerin bu şekilde ortaya çıkacağı, bu nedenle de kart kullanımının çok önemli olduğu kaydedildi. 

"Sistem önümüze bir fotoğraf koyacak"

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, kartların bir diğer avantajının istatistiki bilgi konusunda büyük faydası olacağını kaydetti. Başkan Zolan, "Bu veriler esas bize, 'Otobüsler hangi saat yoğun, hangi saat sakin, hangi güzergahta kaç yolcu var?', bunu ortaya çıkartacak. Ulaşım AŞ'nin sevk ve idaresi anlamında, ekonomik optimum çözüm anlamında, bu sistem önümüze bir fotoğraf koyacak. Bilimsel anlamda çözüm uygulamak için ise elimizde veriler olacak. Bizde bu elimizdeki fotoğrafa göre hareket edip, bir tarafta bekleyen insanlarımıza otobüs aktarmış olacağız, diğer tarafta da otobüsümüzün boş gidip gelmesine engel olmuş olacağız" diye konuştu. Başkan Zolan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Denizli Kart ile beraber elimize bir istatistik veri olacak. Bu çok çok önemli. Neden 65 yaş üstü vatandaşlarımızın kart almasını arzu ediyoruz? O kartları onlara yine ücretsiz vereceğiz. Ama ücretsiz biniş kartını gösteren 65 yaş üstü büyüklerimiz istatistiki veriye dahil olacak. Kimlikleriyle otobüslere binmeye devam ederlerse, otobüste kaç yolcu olduğunu tam olarak tespit edemeyiz. Sisteme girmediği için ise otobüsün yolcusu az gibi değerlendirilebilir. Mutlaka herkesin kartı olması ve bu teknolojiyi de kullanmamız gerekiyor."