Yatırım yapılacak alanlar incelendiğinde, bunlar arasında varlık yönetimi endüstrisinin de olduğu görülecektir. Çok fazla popüler olmayan ve işlevi ile şaşırtan bu alan, doğru yatırım sayesinde ciddi rakamlar kazandırabilir. Yazımızın devamında bu alanla ilgili merak ettiğiniz detayları ve Einvestment fonu vizyonu hakkında bilgiler vereceğiz.

Varlık Yönetimi Nedir?

Varlık yönetimi; banka ve diğer finans kuruluşlarının zamanında tahsil edemediği alacaklarını devralma olarak ifade edilebilir. Bu sektörde faaliyet gösteren şirketler, alacakları devraldıktan sonra yeniden yapılandırma yoluyla bunların tahsilini yapmaya çalışırlar.

Varlık yönetim şirketlerine ilişkin genel detayı okuduktan sonra neden böyle bir işlem yaptıklarını sorgulayabilirsiniz. Söz konusu sorgulamanın sonucunda ulaşacağınız cevap ise sadece “kar elde etmek” olacaktır.

Bankaların neden alacaklarını devrettiği konusu da çokça merak edilir. Bankaların ve diğer finans kuruluşlarının alacaklarını zamanında tahsil edememesi, bilançolarına olumsuz olarak yansır. Buna ek olarak tahsil sürecinin uzaması, bankalar için sürekli ek maliyet demektir. Ayrıca alacakların takibi ile ilgilenen personelin de çalışması dikkate alındığında, alacakların devredilmesi bankalar açısından mantıklı bir girişimdir. Bu devir sayesinde bankalar, sırtlarındaki önemli bir yükten kurtulmuş olurlar.

Varlık yönetimi şirketlerinin tüzel bir kişiliği vardır. Ayrıca bu şirketler, ilgili yasa ve yönetmeliklere uygun bir şekilde kurulmuştur. Böylece yapılan her işlemin kanuni temeli olduğu söylenebilir.

Varlık Yönetim Sektörü Raporu

Ekonomik olarak kötü giden dönemlerin en net yansımaları bankalarda görülmektedir. Böyle dönemlerde, kredilerin geri dönüş oranında ciddi bir düşüş yaşanmakta ve bankalar, bazı alacaklarını tahsil edememeye başlamaktadır. TGA olarak da ifade edilen tahsili gecikmiş alacaklar, bankalar için ciddi bir sorun olarak görülmektedir. Bu sorunun çözümü için ilk defa 2004 yılında TMSF bünyesindeki bankaların alacakları, varlık yönetimi şirketleri tarafından satın alınmıştır. Daha sonraki dönemde ise bu işlem devam etmiş ve bankaların alacakları, bu tür şirketler tarafından satın alınmıştır.

2010 yılına gelindiğinde varlık yönetim şirketlerinin sayısı 3’e ulaşmıştır. O tarihten sonra bu alana yatırım yapan şirket sayısında belirgin bir artış olmuş ve sayı 2020’ye gelindiğinde 20’ye ulaşmıştır. Ancak söz konusu şirketlerin tamamının sektörde etkili olduğunu söylemek çok zordur. Bu sektörün yarıdan daha fazlasını iki tane şirketin kontrol ettiği söylenebilir. Diğer şirketlerin etkisiz kalmasının nedeni ise yeterli fon gücüne sahip olmamalarıdır. Bunun için fon gücüne sahip yabancı şirketlerin bu alana girmesinin sağlanması gerektiği ifade edilir.

Bankacılık sektöründeki TGA oranı, 2010 ile 2017 arasında ortalama olarak %3 seviyesindedir. Kısacası bu dönemde TGA seviyesinin genel itibarla stabil seyrettiği söylenebilir. Ancak 2018 yılında bu oran bir anda %3,9’a sonraki yıl ise %5,4’e çıkmıştır. 2020 yılının Mart döneminde açıklanan verilere göre TGA oranı %5 seviyesindedir. Kısacası son 3 yılı ciddi bir artış olmuştur. Bu durum, bankacılık sektöründe işlerin yolunda gitmediğini göstermektedir.

Varlık yönetim şirketleri tarafından satın alınan TGA miktarı ise 2017’de 8,6 milyar TL, 2018’de 7,1 milyar TL, 2019’da ise 9,8 milyar TL’dir. Oran olarak bakıldığında bankalar tarafından şirketlere satılan TGA oranı 2017’de %13,4, 2018’de %7,3 ve 2019’da da %6,5’tir. Bu oranlardan da anlaşılacağı üzere şirketlerin alacak alma oranında bir azalma meydana gelmiştir. Bunun temel nedeni uzun prosedürler ve bankaların tahsili zor alacakları satmaya meyilli olmasıdır.

Einvestment Fonu Vizyonu

Piyasada yatırım yapabilmek için önemli bir vizyona sahip olmak gerekir. Sahip olunan vizyon sayesinde nasıl yatırım yapılacağı ve hangi sektöre girileceği çok daha basit bir şekilde tespit edilebilir. Çok fazla sermayeniz olmasa dahi, doğru adımlar ile küçük yatırımlar yapabilir ve ciddi rakamlar kazanabilirsiniz. O seçeneklerden bazıları şunlardır:

· Robot Danışmanlar

Pek çok uzman, yatırım dünyasında duygulara yer olmadığını söyler. Yatırımcıların önemli bir kısmı ise bunu başaramaz. Bunu başarması için geliştirilen robot danışmanlar, sizin daha doğru yatırım yapmanızı sağlar. Hedeflerinizi ve risk toleransınızı tanımlayarak duyguları işe karıştırmayan bu algoritmalardan yardım alabilirsiniz. Robot danışmanlar, en yüksek getiri yatırım fonu hedeflerken kan basıncınıza yenik düşerek yanlış yatırım yapmanızı engeller. Her halükarda verebileceğimiz en önemli tavsiye bütçenizi aşacak miktarlarla riske girmemenizdir.

· Ticaret

Yatırım ile ticaret birbirinden her ne kadar farklı olsa da, sonuçları aynıdır. Ancak yatırım biraz daha pahalıdır. Bundan dolayı düşük sermayeye sahip olmanız durumunda, ticareti tercih edebilirsiniz. Para birimleri, hisse senetleri ve emtialar arasından uygun seçim yaparak ve bir uzmandan destek alarak bu alanda başarılı olabilirsiniz.

· Tasarruf Hesapları

Kısa vadede size ciddi rakamlar vermeyen tasarruf hesapları, uzun vadede beklentilerinizi karşılayabilir. Herhangi bir risk içermez. Paranız yıllar içinde birikir ve üstelik bankanız tarafından hesabınızdaki paraya faiz verilir. Böylece azımsanmayacak bir rakama sahip olabilirsiniz.Varlık Yönetimi Endüstrisi ve Einvestment Fonu Vizyonu