Van, 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından sallanmaya devam ediyor. Dün saat 21.23'te merkez üssü Edremit ilçesi olan 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İki otel ve bir dershanenin yanı sıra 20'ye yakın bina çöktü. Yıkılan 6 katlı Bayram Oteli'nde basın mensupları ve Kızılay çalışanlarının kaldığı öğrenildi. Otelde kalan Cihan Haber Ajansı ekibi son anda kurtulurken canlı yayın araçlarından biri tamamen enkaz altında kaldı. Lobide haber yazan DHA muhabirlerine ise ulaşılamıyor. Ekipler ilk anda 11 kişiyi kurtardı. Bu arada, çeşitli illerden 300 kişilik arama kurtarma ekibi de bölgeye sevk edildi.

Mareşal Fevzi Çakmak Cadde-si'nde bulunan 6 katlı Bayram Oteli'ni, genellikle bölgeye gelen gazeteciler ile yardım ekiplerinin kullandığı öğrenildi. Otelin yıkılmasından sonra bölgeye çok sayıda arama kurtarma ekibi ve ambulans sevk edildi. Otel yetkililerinin, kendilerinde konaklayan gazetecilere, binanın sağlam olduğunu söylediği bildirildi. Ayrıca yine Van merkezde Aslan Otel de yıkıldı. 5 katlı otelin sahibi, deprem sırasında içeride 10 kişinin kaldığını, 4 kişiyi sağ olarak kurtardıklarını belirtti. Kadın Doğum Hastanesi'nde çıkan yangın sebebiyle bina boşaltıldı. Yıkılan 20'ye yakın binanın büyük bir kısmının, hasarlı olduğu gerekçesiyle daha önce boşaltıldığı da edinilen bilgiler arasında. Kızılay'dan yapılan açıklamada, lojistik depolarda bulunan 15 bin çadırın araçlara yüklenmesi emri verildiği belirtildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı yetkilileri, 9 uçak ile arama ve kurtarma ekiplerinin gönderildiğini bildirdi.

hasarlı binalara kesinlikle girmeyin

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Doğan Kalafat, depremin artçı bir sarsıntı olmadığını söyledi. Kalafat, "Bu büyüklükteki bir depremin hasara neden olmaması gerekir. Ancak yaklaşık 20'ye yakın binanın yıkıldığına dair bilgiler aldık. Bunlar 23 Ekim'deki depremde hasar görmüş yapılardır. Bölgenin olağan depremselliği tamamen değişmiş durumda. Vatandaşlarımız hasar görmüş yapılara girmesin. Bu bir artçı deprem değil. 7.2'lik depremin etkilediği zon içerisindeki farklı bir parça ve yaklaşık 10 artçısı oldu. 7.2'lik deprem Van'a 30 km mesafede idi. Bu deprem daha yakın, 10 km mesafede oldu. Bu da etkisini artırabilir." ifadelerini kullandı. Bu arada deprem ve artçı sarsıntılar nedeniyle Van'daki okulların açılmasının 5 Aralık 2011 tarihine ertelendiği açıklandı.

Cihan ekibi son anda kurtuldu canlı yayın aracı enkaz altında

Cihan Haber Ajansı ekibinin göçük altında kalmaktan son anda kurtulduğu öğrenildi. Cihan'ın canlı yayın araçlarından biri ise yıkılan Bayram Oteli'nin enkazının altında kaldı. Edinilen bilgilere göre, Cihan'ın Diyarbakır merkezli Doğu aracı ekibinden kameraman Halil Özcan, Özgür Güneş, Fethi Barut ile up-link görevlisi Fatih Altunkaynak ve Olcay Bakan otelden çıktıktan birkaç dakika sonra deprem meydana geldi. Kameraman Halil Özcan, "Akşam yemeği için otelden çıktık. 3 dakika sonra deprem oldu. Otelde basın mensupları ve turistler vardı. Lobide haber yazıyorlardı." dedi. Fatih Altunkaynak ise tam otelden çıktığı sırada sarsıntı meydana geldiğini anlattı. Altunkaynak, "Kendimi dışarı bir anda attım. Arkamı döndüğümde otel yerle bir oldu." ifadelerini kullandı.