112 Acil Çağrı Merkezinde düzenlenen toplantıya Vali Şükrü Kocatepe, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Vali Yardımcısı Alaaddin Aktaş, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Recep Demirci, Daire Müdürleri ile diğer ilgili birim yetkilileri katıldı. 

YENİ BİR DÖNEME GİRDİK
İl Afet ve Acil Durum Müdürü Recep Demirci, Denizli Afet Müdahale Planı hakkında katılımcılara genel ve teknik bilgiler verdi. Türkiye’de mevcut mevzuata göre yapılan planların ve doğaçlama destek sistemlerinin günümüz ihtiyaçlarını tam karşılamaması nedeniyle yeni bir süreç yaşandıını açıkladı. Bu kapsamda Türkiye Afet Müdahale Planının 2 yıllık bir çalışmanın sonucu olarak ortaya çıktığını ifade etti. Böylelikle kriz yönetiminden bütünleşik afet risk yönetimine geçildiğini belirten Demirci,”Önceki planlara göre hizmet grubu sayıları artırılmış ve planların daha detaylı çalışılması hedeflenmiştir” dedi. 
Denizli Afet Müdahale Planının (DAMP) hazırlanma sekretaryalığını yürüten Planlama ve Zarar Azaltma Şube Müdürü Fatma Canaslan Çomut ise, DAMP dahilinde hazırlanacak planların kapsamı, amacı ve içeriğinden bahsederek, Ana Çözüm Ortağı kuruluşlarla birlikte nasıl bir çalışma yapılacağı konusunda bilgilendirme yaptı.

PLANLAR RAFTA DEĞİL BAŞUCUMUZDA DURMALI

Konuşmasında afet öncesi hazırlanan planların önemine değinen Vali Şükrü Kocatepe ise, düzenlenen planların rafa kaldırılmaması gerektiğinin altını çizdi. Hazırlanan planların göz önünde bulundurulması için kurumların duvarlarında asılı durmasının yararlı olacağına dikkat çeken Vali Şükrü Kocatepe, “Genellikle bizde planlar raflara mahkûm olmak üzere yapılıyor. Böyle olmamalı. Her an el altında olmalı. Hatta benim aklıma gelen öneri; bu konudaki hatırlatmaları sürekli olarak kuruluşlarımızın duvarlarındaki uygun bir yerde Denizli’deki bir afet halinde neler yapılacağı kısa özet ifadelerle asılmalı” dedi.
 
AKLIMIZI KULLANALIM
Yaşanabilecek bir afet durumunda herkesin ne yapacağını bilmesi gerektiğini söyleyen Vali Kocatepe şunları söyledi; “Tabii ki Allah bize akıl vermiş. Bu coğrafyada yaşıyorsanız sizde bu aklı kullanın diyor.  Dolayısıyla bu aklı kullanmamız gerekiyor. Aklımızı, bilgimizi, yeteneklerimizi, gücümüzü, imkânlarımızı ortaya koyarak böyle bir afet ile karşılaştığımızda en kısa zamanda bu afetin etkilerinin ortadan kaldırılması ve onarılması ile ilgili neler yapılması gerektiği de önceden yapılan bu planların ortaya konulması ile yapılacak. Dolayısıyla sizlerden bu planlamayı bekliyoruz ve istiyoruz. Allah göstermesin Denizli’de böyle bir olay vuku bulursa, biz kendimiz ne yapacağız? Buradaki Denizli'deki kuruluşlar olarak ne yapacağımızı planlamamız ve bilmemiz gerekiyor. Yine bize destek olacak çevre il ve kuruluşlarda neler yapacaklarını bizimle ortaklaşa planlayıp onlarında Denizli’deki böyle bir olay ile ilgili müdahalede ne zaman ve nasıl görev alacaklarını, nasıl görev yapacakların kendilerinin bilmesi gerekiyor. Bilgi aktarımının sürekli ve görevler arasında değişiklikler yapılması nedeniyle onlara aktarılması gerekiyor ve güncel tutulması gerekiyor. Yani günümüzün elektronik aletlerinin lügatımıza kattığı tabirle güncellenmesi gerekiyor.”