Denizli Valisi Abdülkadir Demir, 2013 yılının ilk 6 aylık bölümünde yatırımlardaki nakdi ve fiziki gerçekleşme oranlarının düşük olduğunu belirterek, bu konuda daha hızlı hareket edilmesi gerektiğini söyledi.
İl Koordinasyon Kurulu 2013 yılı 3. Toplantısı Denizli Valiliği’nde yapıldı. Denizli Valisi Abdülkadir Demir başkanlığında yapılan toplantıya, kaymakamlar, belediye başkanları, bölge müdürleri ve daire müdürleri katıldı. Bu yılın ilk 6 aylık dönemindeki yatırımların gerçekleşme durumlarının değerlendirildiği toplantıda, il genelinde çalışma yapılan 517 projenin toplam bedelinin 2 milyar 194 milyon TL, 2013 yılı toplam ödeneğinin 554.8 milyon TL, yapılan harcama tutarının ise 201.3 milyon TL olduğu belirtildi.
30 Haziran 2013 tarihi itibarıyla yatırımlardaki nakdi gerçekleşmenin yüzde 36.3, fiziki gerçekleşmenin de yüzde 37 seviyelerinde olduğu kaydedildi. Denizli’de çalışma yapılan 517 projenin sadece 112’sinin bittiği, 204 projenin devam ettiği, 150 projenin ihale aşamasında ve 51 projeye de çeşitli nedenlerle başlanamadığı belirtildi. Denizli’de 2013 yılı yatırım ödeneklerinde ilk sırayı 66 milyon 185 bin TL ile DSİ 21.Bölge Müdürlüğü alırken, ikinci sırayı 42.1 milyon TL ile Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğü, üçüncü sırayı da 19 milyon TL ile Karayolları 2.Bölge Müdürlüğü aldı. Ödeneklerin sektörel dağılımında ise yüzde 30 diğer kamu hizmetleri ilk sırada, yüzde 17.7 ile tarım ikinci sırada, yüzde 17 ile Kültür ve Turizm üçüncü sırada yer aldı.
İl Koordinasyon Kurulu 2013 yılı 3. Toplantısı’nda konuşan Denizli Valisi Abdülkadir Demir, “Denizli’ye baktığımızda bir sürü baraj görünüyor. Bunlar da bölgedeki tarım arazileri açısından çok önemli. Ama şöyle bir eksiklik görüyoruz. Barajlar yapılıyor, ardından kanalların yapılması gerekiyor. İhale süreçleri uzun sürdüğü için kanalların yapımı uzun sürüyor. Bu sıkıntıların bir an önce çözülmesi gerekiyor. Daha planlı ve hızlı çalışmak gerekiyor” dedi. Bu barajlardan birinin de Cindere Barajı olduğunu kaydeden Vali Demir, “Cindere Barajı bizim için çok önemli ama 3 tüneldeki çalışmaların bir an önce tamamlanması gerekiyor. Bayramdan sonra Güney Şelalesi’nin ziyarete açılmasını istiyoruz” diye konuştu.
2013 yılının ilk 6 ayında projelerin gerçekleşme oranının yüzde 35 civarında olduğunu ancak bunun yeterli olmadığını kaydeden Vali Abdülkadir Demir, “Bunun en büyük sebebi de ihale süreleri ve zamanlarının uzun olması. Bu projelerin hızlandırılması gerekiyor. Denizli’de sulanmayan hiçbir yer kalmayacak. Bunun için daha çok çalışmamız gerekiyor. Gerçekleşme oranları istediğimiz seviyede değil. Bizim için eğitim çok önemli. Son günlerde köylere hizmet götürme birlikleriyle yaptığımız ihaleler sonucunda yeni okullar yapıyoruz. Diğer yandan Denizli’nin en büyük sorunlarından biri olan Denizli -İstanbul tren seferlerinin bir an önce başlamasını istiyoruz. İhaleye yine itiraz oldu. Bunun takip edilerek bu sorunun yıl sonuna kadar çözülmesi gerekiyor. Denizli-İzmir tren yolu ile ilgili önemli bir çalışma var. Çift yol uygulaması projesi de ihaleye çıktı. Bu bizim için çok sevindirici. Yıllardır Denizli’nin ürünleri limana gidemiyordu. Bundan sonra limanla da bağlantımız olacak” şeklinde konuştu.
Toplantıda bölge müdürleri sırayla söz alarak projelerin son durumu hakkında bilgi verdi.
Öte yandan MTA’nın Denizli’nin Buldan İlçesinde uranyum ve toryum arama çalışmaları için çalışmalar yaptığı belirtildi.