Ülkemizde çok hızlı bir şekilde yaygınlaşan ve pek çok kişi tarafından merak edilen amazon cevizi çok fazla araştırılmaktadır. Daha çok yeni olması nedeni ile kesin cevaplar vermek çok da mümkün olmasa da kullanan kişi sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Bilinen besin maddelerinden çok farklı olarak yetiştirilen bu besin maddesi yaklaşık olarak 40 ya da 50 metre uzunluğunda olan ağaçların en tepesinde yetişmektedir.
Bu neden ile diğer yetişen kuru yemişlerden çok daha farklı bir şekilde yetiştirilmektedir. Amazon ormanları içinde yetişmekte olan bu cevizi diğer cevizlerden ayıran en önemli farkı içerisinde yüksek oranda selenyum barındırmasıdır. Ülkemizde de çok yeni olmasına rağmen pek çok kişi tarafından da yetiştirilmeye başlanmıştır. Bundan kuruyemiş üretildiği gibi bu kuruyemişten amazon cevizi çayı ve tozu da üretilmektedir.
Amazon Cevizi Hakkında Merak Edilenler
Hindistan cevizine benzeyen bu ürünün diğer bir adı da brezilya cevizidir ve çok yüksek ağaçların tepesinde yetişmektedir. Ağaç ile aynı adı taşıyan bu cevizin ana vatanı yurdu Güney Amerika Amazon Bölgesidir ve son yıllarda pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de yetiştirilmeye başlanmıştır. Amazon Ormanlarında yetişen en büyük ağaçlar arasında yer alır ve yaklaşık olarak 500 yıl kadar ömrü bulunmaktadır. Lif oranının yüksek olduğu amazon cevizinin 100 gramı 656 kalori içermektedir. Olgunlaşmış olan bu meyveler çok sert bir yapıya sahiptir. Günlük ihtiyacınız olan selenyumun yaklaşık olarak 7 kat daha fazlası 6 tane cevizde bulunmaktadır.
Amazon Cevizi Faydaları ve Zararları Hakkında
Her üründe olduğu gibi amazon cevizinin de pek çok faydaları ve zararları bulunmaktadır. Önemli olan her besin maddesinde olduğu gibi azı karar çoğu zarardır. Amazon cevizi kullanımı yaparken buna dikkat etmeniz gerekmektedir.
Faydaları Nelerdir?
Amazon cevizinin içinde lif oranının fazla olması sayesinde de tok tutma özelliği bulunmaktadır ve kilo vermede yardımcı olur. Ayrıca sindirimi kolaylaştırır, depresyondan korur, sperm kalitesinin artmasını sağar, doğurganlığı artırır, bağışıklığın artmasında, tiroidin gücünün artması ve iltihapların engellenmesine yardımcı olan özellikler bulunduğu belirtilmektedir. Hatta saç dökülmelerinin önüne geçmede ve cilt rahatsızlıklarında gidermede büyük oranda destek sağlamaktadır. Bunların dışında Bun ürün içerisinde yer alan magnezyum ve selenyum sayesinde kalp sağlığına katkıda bulunmaktadır. Gün içinde oluşan enerjinizin daha da artmasına destek olmaktadır.
Zararları Nelerdir?
Amazon cevizinin içerisinde bulunan azda olsa radyoaktif bir element olan radyum vardır. Bu miktar çok az olmasına rağmen çok sık tüketilen besin maddelerinden 1000 katı daha fazladır. Bundan dolayı gün içinde en fazla 2 ya da 3 taneden fazla ceviz tüketilmemesi gerekir. Hatta hamile ve emziren bayanların kesinlikle doktora danışmadan kullanmaması gerekmektedir ve kesin olarak kanıtlanmadığı için dikkat edilmesi gerekir. Brezilya cevizi arayanlar kesinlikle güvenli olan aktarlardan almaları en doğru karar olacaktır. 100 gramlık paketlerde satılan bu ürünün kilosu yaklaşık 200 liradır.