Röportaj- Sena Kuru Fotoğraf-Zekican Şenkaya

15 Temmuz gecesi bir kez daha ne kadar kahraman ve cesur bir kadın olduğunu tüm Denizli’ye gösteren ve örnek olan üç çocuk annesi Denizli AK Parti Kadın Kolları Başkanı Aynur Akdemir, AK Parti teşkilatının kurulduğu günden bugüne gönüllülük esası ile hayatını vakfetmiş bir kadın. Parti serüveni öncesi kendi halinde bir ev hanımı olan Aynur Akdemir’in serüveni,  o dönemin ilk Denizli AK Parti Milletvekillerinden olan Mehmet Yüksektepe’nin eşinin daveti ile başlıyor. Yakın aile dostları olmaları sebebi ile o zaman kırmamak adına bu serüvene başlayan Aynur Akdemir sonralarda işin içinde aktif rol oynayarak bayanların siyasetteki önemini anladığını vurguladı. "Siyasi bir beklentim yok ihtiyaç olduğunu düşündüğüm için o günden bugüne buradayım. Üniversite son sınıf öğrencisiyken yoğunluğum vardı,  fakat partimiz teveccühünü gösterdi kadın kolları başkanı olacaksın dedi."

2014’teki kongre ile başkanlığa başlamış olduğunu ifade eden Akdemir bayanların siyasete girmesinin önemini şu samimi sözlerle aktardı “Siyasete bulaşmak zorundayız. Evimiz var, çocuklarımız var,  geleceği için okutmak zorundayız ama eğer bu ülke yaşanacak bir ülke değilse çok güzel bir evimiz olsa, çocuklarımıza her imkanı sağlıyor olsak bile onun hiçbir anlamı kalmadığını düşünüyorum.  Kadınların siyasette mutlaka olmaları lazım çünkü şimdiye kadar kadınları ilgilendiren meselelerin altına erkekler imza attı. Erkeklerin tam manasıyla bizi anlaması mümkün değil çünkü şiddete uğrayan kadını, tecavüze uğrayan kadını en iyi anne anlayabilir, bir bayan anlayabilir” diyor.

 
(AK Parti Kadın Kadın Kolları Başkanı Aynur Akdemir)

Aile hayatından fedakarlık yaptığından bahseden Akdemir,  “Ailem her programda yanımda oluyorlar. Özellikle eşim her programda yanımda oluyor. Zaman zaman bu görevi yapmasam mı diye düşündüğüm de eşim “sen bu göreve talip değilsin, sana bu görev teklif edildi. Bu görev sana verildiyse sen elinden geleni yapacaksın, bizde en iyi şekilde destek olacağız” diyor.  Çünkü eşimin ve çocuklarımın gördüğü şey memleketin ihtiyacı olan bu parti kurulduğu günden beri milletin sorunlarına çözüm bulduğunu gördüğümüz için buradayız. Bu parti olduğu sürece,  bu partide görev verildiği sürece,  gücümüz yettiğince burada olacağım görevin adı önemli değil. Bu parti benim partim görev verilmese bile kapıdan kovulsam bacadan girerim çünkü önemli olan bu davaya sahip çıkmak” diyor.

Kadın kolları teşkilatındaki samimi kardeşliklerinden bahseden Akdemir teşkilatta bulunan her bir bireyin özel günlerinin onun için önemli olduğunu vurguluyor. “14-15 yıldır teşkilatta bulunmanın bana kazandırdığı çok şey oldu. Mümkün olduğunca özel günleri atlamamaya çalışıyoruz. Bunlar olmasa bile zaman zaman pikniğe gidiyoruz kahvaltılar düzenliyoruz. Parti çatısı altında sürekli teşkilat çalışmalarını konuşuyorsunuz,  sonuçta insanız ve sosyal hayatımız var ve devam ettirmemiz gerekiyor. Benim teşkilattaki arkadaşlarımın özel durumunu bilmem lazım ve önemli günlerimize değer veriyoruz.”

Ak parti kadın kollarının gerçekleştirilen kimi projelerin sadece sosyal medyada yer almasının ve basında paylaşılmamasının sebebini ile Akdemir şöyle açıkladı. “Ramazanda dezavantajlı ailelere giderek onların dertlerini dinledik ve Allah rızası için yaptık. Bu yüzden basında yer almasını istemedik ve sosyal medyada paylaşım yaparken de çok hassas olmaya çalıştık. Ailelerimizi rencide etmemeye özen gösterdik ve sofralarımızı paylaşmamaya çalıştık. Sosyal medyada bu projemize yer verirken sadece sahada olduğumuzu göstermek istedik” dedi.

Aynur Akdemir’i kadın kahraman yapan bir hadise ise de geçtiğimiz ay yaşanan 15 Temmuz darbe girişimi gecesiydi. Gözleri buğulu bir şekilde o geceyi ve sonrasını aktaran Aynur Akdemir kanlı geceyi şöyle anlattı “15 Temmuz gecesi çok farklı bir geceydi. Teşkilatlarda toplanıldığı haberi geldiğinde başımıza ne geleceğini düşünmeyerek teşkilatlarda toplandık. Çünkü bu darbe gerçekleşseydi başımıza neler gelirdi hiç düşünemiyorum bile ama teşkilatlara düşünmeden geldik. TRT'deki açıklama ile bir ümitsizliğe kapıldım duygulandım sonrasında Başbakanımızın açıklamasının ardından belediyenin orada toplanmaya karar verdik. Meydana gittiğimde ağzım açık kaldı o kadar kalabalık beklemiyordum. Onları oraya ne toplamıştı, hangi güç toplamıştı bilmiyorum. Geriye dönüp düşündüğümde biz onca miting yaptık, öncesinde çalışmalar yapmamıza rağmen o kadar kalabalığı toplayamamıştık ama oraya o gün gelen Denizlililer sonlarını hiç düşünmediler,  çoluğunun çocuğunu sonunu düşünmeden geldiler.  Bize o gün o ruhu hissettiren Allah’ın lütfuydu. Çardak olayındaki iki hanım kahramanımızı da unutmamak lazım. Daha önce Milli mücadelede nasıl Ahmet Hulusi Efendi net bir şekilde tepkisini koyduysa bu dönemde de Denizli,  Çardak hadisesi ile net bir tavrını koymuş oldu.”

Demokrasi Nöbetlerinde çok güzel hadiselerin yaşandığını aktaran Akdemir “Sabahlara kadar meydanlarda bekleyen gençler vardı. Onlarla çok güzel şeyler yaşadık. Yurtdışından destek için gelenler oldu. Vatan sevgisini hep konuşuyorduk ama hiç bu kadar hissetmemiştik diyen gençler oradaydı. İranlı, Iraklı vatandaşlarımız da vardı, ‘Siz niye buradasınız?’ diye sorduğumuzda Recep Tayyip Erdoğan için diyorlardı. Açıkçası bizi gururlandırdı. Darbe öncesi Cumhurbaşkanımızı diktatör gibi gören birçok insan bu darbe girişiminde şunu gördüler ‘Tayyip Erdoğan milletine vatanına sevdalı bir insanmış milletine vatanına canını feda edebilecek kadar cesur yürekliymiş’  bunu gördü ve bunu hissetti. Bütün Dünya’nın neden ona cephe aldığını görmüş oldu. Siyaset anlamında a veya b olarak ayrılmadan tüm ülke orada olduk. Dünyaya çok güzel örnek olmuş oldu. Kimse bir daha böyle bir girişime kalkışamayacak. Ama halen canımızı yakıyorlar, son zamanda da üst üste canımızı yaktılar. İnşallah bu zulümler, bu terör olayları sona erecek ve yüzümüz gülecek. Son olaylar sivil halka yapıldı. Çocuklar hayatını kaybetti.” dedi.

Kadın kolları teşkilatındaki bayanların siyasi tecrübeler kazanmalarının yanı sıra kadın istihdamı noktasında da destek aldıklarını ifade eden Akdemir “Önümüzdeki dönemde planladığımız özellikle kadın istihdamına yönelik bazı projelerimiz var. Genel merkezimiz ile de bu konuda çalışıyoruz. AK Parti Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcımız Julide Hanım’ın bir projesi var. Önce üyelerimize illerde proje eğitimi aldıracağız. Proje yazımı ve proje yönetimine yönelik.  Proje eğitimi alanlara da proje eğitimi danışmanlığı verilecek. Önümüzdeki günlerde gerçekleştirecektik ama planlanmayan hadiseler gerçekleşti ve ertelemek durumunda kaldık. Aynı zamanda bayanları ilçe ve büyükşehir belediyelerimizin yaptığı çalışmalara yönlendiriyoruz. En son seçimden sonra da karşılıksız bayanlara 50 bin TL desteğimiz vardı. Bunu değerlendirmek için biz de yol göstermek adına elimizden geleni yapıyoruz.”dedi.



Son zamanlarda artan kadına şiddeti de konuştuk Aynur Akdemir’le “Ak parti kadın kolları olarak hangi görüşten olursa olsun tüm dernekleri özellikle kadınlar için bir şey yapılacaksa biz AK Parti Kadın kolları olarak her zaman orada olduğumuzu dile getiriyoruz. Bununla ilgili tüm tekliflere açığız. Bu işin partisi yok diye düşünüyorum. Nasıl ki darbe günü siyasi kimliklerimizi bir kenara bıraktıysak mesele kadınsa, çocuksa, insansa hepimiz orada olmalıyız. Maalesef bir ötekileştirme yaşanıyor. Toplumumuzun en büyük eksikliği olan ötekileştirmeden uzaklaşmamız lazım. Önce ‘insan’ yaklaşımı ile yaklaşma ve toplum olarak da bu kademeye gelerek güzel işler yapacağımızı düşünüyorum.”dedi.

Aynı zamanda 2011 yılında çıkan aftan faydalanan Akdemir geçtiğimiz yıl Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği bölümünden mezun oldu. Pamukkale Üniversitesi’nde de sahaları boş bırakmak istemediklerini aktaran Akdemir “Öğrenciyken siyasi kimliğimi ortaya koymamıştım ama 3’üncü sınıftayken meclis üyesi seçilmemle hocalarım beni sahada gördüler, mecburen kimliğimiz ortaya çıktı. Sonrasında kadın kolları başkanı olduğumuzda basına çıkmaya başladık böylelikle hocalarla diyaloğumuz gelişti ve beraber bir şeyler yapabileceğimiz projeler ortaya çıktı. Yapılan bir projede de Pamukkale Belediyesi ve üniversitemiz arasında köprü oldum adımızı duyurduk. Üniversitedeki genç kızlarımız farklı anlamda bir yere kaymamaları,  doğru yaşantı sergileyebilmeleri için bize çok şeyler düştüğünü düşünüyorum.”dedi.

Son çağrısı ise tüm kadınlara olan Akdemir kadınlara şöyle seslendi “Tüm kadınlara çağrım siyasetten çekinmesinler,  korkmasınlar. Doğru bildikleri inandıkları hangi siyasi görüş olursa olsun gelsinler mücadelelerini orada versinler,  haklarını savunsunlar. Kadın hakkı diyoruz, birilerinin bize o hakkı vermesini beklememeliyiz. Bunun benim hakkım olduğunu düşünüyorsam orada sesimi çıkarmam gerektiğini düşünüyorum. Bayanlarımızı çağırıyorum gelsinler haklarını savunsunlar.”