Kaklık Doğalgaz Kombine Çevrim Elektrik Santrali’nin yüzde 90’nının tamamlandığı bu yıl sonunda işletmeye alınacağı bildirildi.
RWE&TURCAS Güney Elektrik Üretim A.Ş Genel Müdürü Hermann-Josef Thieltges, 500 milyon euronun üzerinde bir yatırım ile gerçekleştirilen 775 MW üretim kapasiteli santralin Türkiye’deki toplam elektrik üretimine yüzde ikilik katkı sağlayacağını belirtti.

Genel Müdür Thieltges, TURCAS Petrol Elektrik & Gaz Grup Direktörü Arkın Akbay ve RWE & TURCAS Güney Elektrik Üretim Santral Müdürü Süleyman Turhan, Denizli Anemon Otel’de verdikleri iftar yemeğinde gazetecilerle bir araya geldi.

İftarda bir konuşma yapan Genel Müdür Thieltges, santralin 3,5 milyon meskenin elektrik arzını karşılayabilecek kapasiteye sahip olacağını ifade etti. Thieltges, “Yüzde 56,6 verimlilikle hizmet verecek olan santral, aynı zamanda Türkiye’deki en çağdaş ve çevre dostu tesislerden biri olma hedefiyle kuruluyor. Tüm binalar ve türbin binası da dâhil olmak üzere, santral inşaatının yüzde 90’ı tamamlandı. Su ve buhar tesisatı ile basınç testleri de kısa sürede bitirilecek. Su ve buhar tesisatları için temizlik çalışmaları da eş zamanlı olarak yürütülüyor. Elektrik sisteminin devreye alınma süreci ve boruların izolasyon çalışmaları da devam ediyor.” dedi.

Santralde şu anda yaklaşık bin 100 kişinin istihdam edildiğini vurgulayan Thieltges, “Çalışanların üçte biri Denizli ve Kaklık bölgesinden geliyor. Bunun yanı sıra proje kapsamında 18 Türk ana tedarikçiyle çalışılıyor. Temmuz ayı ile birlikte kayıpsız 2,5 milyon adam saate ulaşıldı. Santral ulusal şebekenin bir parçası olduktan sonra santralde yaklaşık 60 kişi istihdam edilecek. Teknik ekibi oluşturan 38 personel, bir yıl boyunca süren eğitimlerini inşaatın devreye alınmasına yakın bir tarihte tamamlayacak. Bunun yanı sıra, ateşleme ve buhar türbinlerindeki testlerden önce, 30 Temmuz – 17 Ağustos tarihleri arasında santraldeki tüm çalışanlar, işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili eğitim ve denetimden geçirilecek. Çalışanlar, denetimlerde eksik görülen konularda tekrar eğitim alarak, eksik bilgileri tamamlanacak.” diye konuştu.

Genel Müdür Thieltges, santralin, tahmini ömrünün yaklaşık 40 yıl olduğunu bu süre zarfında Denizli ve Kaklık bölgesine istikrarlı bir şekilde hizmet vermeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.