Denizli Valiliği Makamında gerçekleştirilen imza törenine OSB Yönetim Kurulu Başkanı Denizli Valisi Abdülkadir Demir ve Zorlu Doğal Elektrik Üretim A.Ş. (ZDÜAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Zorlu’nun yanı sıra, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli OSB Yönetim Kurulu Üyeleri Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, İl Genel Meclis Başkanı Hüseyin Gürlesin ve Denizli İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Oklu ile ZDÜAŞ Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.

  Zorlu Enerji Genel Müdür Yardımcısı Ali Kındap, Zorlu Enerji Grubu'nun Türkiye'nin en büyük jeotermal tesisi ve entegre yapısını Kızıldere Jeotermal  saha üzerinde yapacağını belirterek, “İmzalanan protokolle birlikte inşaat faaliyetlerine derhal başlayıp, 2013 yılının ortalarında bu tesisi tamamlamış olacağız. Bu tesis Türkiye'nin en büyük jeotermal tesisi olup, ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak” dedi. Jeotermal enerjinin en büyük özelliklerinden birinin sürdürülebilir ve yenilenebilir ve öz kaynakların kullanılmış olması olduğunu belirten Kındap, “Bu tesisin 75 MWe kurulu gücü sonrasında Türkiye ekonomisine katacağı enerji miktarı 575 milyon kilowatsaattir. Aynı zamanda hem bu bölgede kurulacak seraların, hem de Sarayköy ilçesindeki konutların ısıtılmasında bu tesisten faydalanacağız" dedi. Tesisin hem teknoloji itibariyle, hem de büyüklüğü itibariyle dünyadaki örnek tesislerden biri olacağını ifade eden Ali Kındap, "Kesinlikle çevreye duyarlı bir tesis olacak. Bugünkü güncel fiyatlara bakıldığında, elektrik enerjisi anlamında 60 milyon dolarlık ülke ekonomisine katkı sağlayacak. Entegre yapısıyla da ekonomiye sağlayacağı katkılar ilave olacak” dedi.

  Zorlu Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Zorlu, Zorlu Ailesinin Denizlili bir aile olduğunu belirterek, “Ülkemizin her tarafında, her zaman ülkemiz için ne yapılması icap ediyorsa onu yaparız. Amacımız, özellikle ülkemizin havasını ve yeşilliğini korumak, iyi şeyleri yapmak, güzel şeyler yaratmak ve çevreyi kirletmemek, çevre kirliliğini temizlemektir. Bizim felsefemiz budur. Zorlu Ailesi, geçmişten gelen bu özelliği ile bundan sonra da bunu sürdürecektir" dedi. Amaçlarının ülkenin yer altı ve yer üstü kaynaklarını kullanmak olduğunu belirten Zorlu, doğalgaz santrallerinin mevcut olduğunu ancak önemli olanın milli serveti kullanmak olduğunu ifade etti.

  Vali Abdülkadir Demir ise, yapılacak çalışmanın Türkiye'nin en büyük jeotermal enerji tesisi olacağını belirterek, “Burada Valilik, Belediye Başkanlığı, Denizli Ticaret Odası, Denizli Ticaret Borsası, İl Genel Meclisi Başkanlığı ile birlikteyiz. Çünkü biz bu imzayı Sera Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu olarak atıyoruz. Burada Türkiye’nin en büyük enerji santrali ile Organize Sera Bölgesi entegrasyonu tamamlanarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmiş olacağız. Burada üretilecek termal enerji ile birlikte, elde edilecek sıcak su ile de sera organize sanayideki tarım alanları da ısıtılmış olacak” dedi.

  Tesisin şu ana kadar yapılanların içinde en büyük tesis olacağını kaydeden Vali Abdülkadir Demir, "Denizli'de en çok konuşulan konulardan biri termal su konusudur. Bugüne kadar iyi şeyler yapılmış ancak istenilen noktaya gelinememiş. Jeotermal enerji, sıfıra yakın emisyona sebebiyet vermesi nedeniyle temiz ve çevre dostu bir enerji kaynağı olmasının yanı sıra konutlarda, tarımda, endüstride, sera ısıtmasında ve benzeri alanlarda çok amaçlı ısıtma uygulamaları için ideal şartlara sahiptir. Ayrıca yangın, patlama, zehirleme gibi risk faktörleri taşımadığından insan sağlığı açısından da güvenilir bir enerjidir. Yapılacak tesiste enerji kullanıldıktan sonra sıcak su reenjekte edilerek, doğal anlamda sirkülasyon da sağlanacak. Bu da bizim bölgemiz için çok önemli. Bu protokolün imzalanmasıyla bunu sağlamış olduk" dedi.

  Bundan sonra yapılacak işin, şirket açısından 1.5 yıl içinde tesisin tamamlanması olduğunu belirten Vali Demir, "Organize Sera Bölgesi Müdürlüğü de bölgenin planlama ve imar çalışmalarını tamamladı, altyapı projelerini temin etti. Şimdi de parselasyon çalışmaları ile soğuk suyun getirilmesi ve arazi tahsisleri konusundaki çalışmalarımızı hızla devam ettiriyoruz. Bu çalışmalar da enerji santralinin tamamlanacağı 2013 yılında bitmiş olacak. Seralar tamamlandığında da yaklaşık 550 kişilik bir istihdam ve yıllık 27.500.000,00TL katma değer sağlanacak” dedi.

  Bu çalışmanın kamu ve özel sektörün çok güzel birlikteliği anlamında Türkiye'ye örnek olduğunu belirten Vali Demir, "Bizim bundan sonraki süreçte hep söylediğimiz, özellikle termalle ilgili zengin kaynakları olan Denizli'nin sadece enerji ile değil, tarımla birlikte, termal turizm anlamında da yapmamız gereken önemli çalışmalar var" dedi.

  Zorlu Enerji Grubu tarafından Kızıldere Bölgesinde yapılacak jeotermal santrali için 470 dekarlık alan tahsis edildi.

  Konuşmaların ardından Vali Abdülkadir Demir ve Zorlu Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Zorlu tarafından protokol imzalandı.