Orman Bölge Müdürü Mümtaz Kanat, Acıpayam bölgesinde Türkiye’nin ilk türf (kara elmas) ormanının kurulacağını söyledi. İl genelindeki ormanlık alanlarda üniversite, bölge müdürlüğü ekipleri ve Fransız Trüf Mantarı Uzmanı Pierre Sourzat tarafından araştırma yapıldığını, Acıpayam bölgesindeki 40 hektarlık alanda trüf mantarının yetişmesine uygun alanın bulunduğunu belirten Bölge Müdürü Kanat, “Trüf ormanı olarak belirlenen bölgede yaptığımız araştırmalarda ekonomik değeri çok yüksek trüf mantarlarından da bulduk. Bu mantar türü ağaç köklerinde yerin altında yetişiyor. Kara elmas adıyla bilinen bu mantar türünün kilogramı 200 ile 2 bin avro arasında satılıyor. Çok seçkin mutfaklarda kullanılıyor.” Dedi. Trüf mantarının en büyük düşmanının domuz olduğunu ifade eden Müdür Kanat, “Belirlenen bölgede Trüf Mantarı Ormanlarını Koruma ve Geliştirme’ çalışmaları adı altında proje hazırlardık. Bölgeyi koruma altına aldık. Orman Genel Müdürümüz Mustafa Kurtulmuşlu’nun talimatları ile belirlenen saha aynı zamanda pilot bölge olacak. Burada yetiştirilen türf mantarları toprak ve hava şartları göz önüne alınarak diğer bölgelerde de uygulanacak. Türkçe de “domalan” adı verilen, bilimsel sınıflandırmada “tuberaceae” familyasına giren bu toprakaltı mantarının dünyada 70 kadar çeşidi var. Bunlar içinde en değerli olanı kara elmas olarak da anılan siyah Trüf. Fransa’da Bordeaux’nun doğusundaki Perigord ve Quercy yöreleriyle. İtaya’nın Umbria bölgesinde yetişiyor.” Dedi.

Fransızlar araştırma yaptı

Bölgede Fransız Trüf Mantarı Uzmanı Pierre Sourzat tarafından yapılan araştırmaların sonuçlarının Fransa’da da duyurulacağını ifade eden Kanat, “ Bugün en kıymetli yiyeceklerin başında siyah yeraltı mantarı Trüf gelir.
Trüf mantarı, ağaçların köklerine yakın bölgeleri tercih ediyor. En beğendiği yer ise meşe ve kestane ağaçlarının kökleri. Çünkü Trüf mantarı karbonlu besinleri doğrudan topraktan edinemiyor, ağaçtan şeker ya da organik asitleri köklerden emerek paylaşıyor. Burada, kök diplerinde yeryüzünden 50 santim kadar aşağıda gelişip serpiliyor. Eğer zamanında keşfedilip toplanmazsa çürüyüp yok oluyor. Trüf’ün gelişip serpilmesi için çok hassas bir doğal denge gereklidir. Gelip geçen yaz sağanakları, Trüf için gerekli ideal ölçüde nemi sağlıyor. Çok kuru, yağmursuz yaz ayları ise belirli oranda neme ihtiyacı olan Trüf’ü kurutuyor.
Fransa, İtalya ve İspanya, dünyada en kaliteli Trüf’ü üreten ülkeler. Trüf’un
her biri ceviz büyüklüğünde ve yaklaşık 100 gram ağırlığında yetişiyor. Bu son derece pahalı bitki yumrusu kesildiğinde, içinde beyaz damarları bulunan, çok koyu, siyaha çalan kahverengi etli kısım görülüyor. Çiğ ya da pişmiş olarak değişik biçimlerde kesilerek, suyu çıkarılarak füme olarak, hatta yalnızca kokusu için kullanılır. Av hayvan etleri, etler, kümes hayvan etleri, yumurtalı yemekler ve zengin salatalarla birlikte kullanılır” diye konuştu.