Çok sayıda yasa ve yönetmelikte yapılan değişikliklerin ardından Türkiye’de öğretim elemanlarını yakından ilgilendiren bir yeniliğe daha imza atıldı. Kamuoyu ile paylaşılmasının ardından çeşitli tartışmaların da gerçekleştiği bu yenilik rektör atamaları ve öğretim atamaları ile ilgili olunca üniversiteler de rotasını bu habere çevirdi. Yapılan yeni bir düzenleme ile öğretim elemanı kadrolarının oluşturulması konusunda değişikliğe gidilme kararı alındı.

Öğretim elemanlarının kadro atamaları artık üniversiteler tarafından yapılacak. Ancak Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından çıkarılacak norm kadro yönetmeliğinde belirtilen esasların uygulanması zorunluluğu da var. Üniversiteler bu esaslara uygun bir şekilde atamaları yapmak zorunda. Büyük tartışmaların fitilini ateşleyen asıl değişiklik ise 3 yıllık profesör olma şartının kaldırılmış olmasıydı.

3 Yıllık Profesör Olma Şartı Kaldırıldı!

Bilindiği gibi bir ismin rektör olarak atanabilmesi için en az 3 yıllık profesör olması gerekiyordu. Ancak bu düzenleme de tarihe karıştı. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında rektörlerin 3 yıllık profesör olması şartı kaldırıldı. Artık profesör unvanına sahip olmayan isimler de üniversitelerde rektör olarak atanabilecek. Bu konuda koşulları içeren ilgili hükümde yer alan “en az üç yıl” şeklindeki ifadenin kaldırılması da bazı tartışmaları beraberinde getirdi.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 10 Temmuz 2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 3 sayılı Üst Kademe Kamu Yöneticileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usullerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi bu konuda net bir düzenleme olduğunu gösteriyor. İlgili Kararname kapsamına bir hüküm daha ilave edildi. Bu hüküm rektörlerin nasıl görevlendirileceği konusuna bir açıklık getiriyor. Kadronun boşalması halinde Yüksek Öğretim Kurumu Başkanı tarafından yapılacak rektör görevlendirmesinin aynı gün içerisinde Cumhurbaşkanlığı’na bildirilmesi de gerekiyor. Sadece rektör atamalarının değil, tüm görevlendirmelerin Cumhurbaşkanlığı’na bildirilmesi isteniyor.

TUBİTAK Atamalarında Yenilik!

Yapılan yeni düzenlemelerin ardı arkası kesilmiyor. TUBİTAK da bu değişiklikler kapsamına alınan kurumlardan biri haline geldi. TUBİTAK Yönetim Kurulu’nda görev alacak olan isimlerin kamu kurum ve kuruluşlarında en az 5 yıl çalışmış olması gerekiyordu. Tarihe karışan düzenlemelerden biri de bu oldu. Artık kamu kurum ve kuruluşlarında daha önce görev almamış olan isimler de TUBİTAK Yönetim Kurulu üyesi olabilecek. Çünkü 5 yıllık kamu hizmeti koşulunun kaldırıldığı da açıklandı ve ilgili düzenlemeler Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

YÖK 47 Bölüme 700 TL Burs Verecek

Öte yandan YÖK’ten yüz güldüren bir haber geldi. Toplamda 47 lisans programının teşvik edilmesi amacıyla alınan karar kapsamında bu bölümleri tercih eden öğrencilere YÖK tarafından 700 TL burs verileceği açıklandı. Aslında geçtiğimiz yıl da bu burs verilmişti ancak miktarı 625 TL idi. Bu yıl burs miktarının 700 TL olmasına karar verildi. Üniversitelerin tercih dönemlerinde duyurulan bu haber öğrencilerin bölüm seçimlerini etkileyecek mi, bilinmiyor.

YÖK tarafından yapılan açıklamaya göre teşvik kapsamında burs sağlanacak bölümler arasında ziraat mühendisliği de bulunuyor. Aynı zamanda balıkçılık teknolojisi, bahçe bitkileri, bitki koruma gibi bölümler de bu kapsama alındı. Jeoloji, maden, astronomi, veterinerlik fakülteleri de burs imkanından faydalanabilecek bölümler arasında yer alıyor. 47 bölümün tam listesi ve konuya dair daha detaylı bilgi için YÖK internet sitesi ziyaret edilebilir.

Kimler YÖK Bursundan Faydalanabilecek?

Bu burstan faydalanmak isteyenlerin bazı kriterlere sahip olması gerektiğinin altı çizildi. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunması ilk koşul olarak açıklandı. Adayları en çok zorlayacak olan kriter ise bu bölüme ilk 3 sıradan girilmiş olması gerektiğidir. Aynı zamanda adayların yerleştikleri bölümü tercih listesinin ilk 15 sırasına yazmış olması da gerekiyor. Daha önce lisans eğitimi almış olmaması ve aynı zamanda ilk tercih döneminde adayların bölümlere yerleşmiş olması gibi öğrencileri burs alma noktasında zorlayacak farklı kriterler de yer alıyor. Dikkat çeken farklı haberler için buraya tıklayın ve her konuda çok daha fazla bilgi alın. Gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.