Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Daire Başkanı Burhanettin Kurt, iş güvenliğinin kazalar sonrası gündeme gelip, daha sonra hemen unutulduğunu söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Daire Başkanı Burhanettin Kurt, Denizli Anemon Otel’de düzenlenen İSGİP (İş Sağlığı ve Güvenliği Projesi) toplantısına katıldı. Burada açıklamalarda bulunan Kurt, “Bu katılımla uzmanlarımız alacakları eğitimlerle, iş yerlerinde yönetim sistemlerini kuracak, aynı zamanda risk değerlendirmelerini yaparak, tehlikeleri önleyerek, iş kazalarının azaltılmasına çok büyük katkılar sağlayacak. Bu anlamda, toplumda bir güvenlik kültürü oluşturmak, iş sağlığı ve güvenliği farkındalığını artırmak amacı ile de bu tip eğitimlerin faydalı olacağını düşünüyoruz” dedi.
İş sağlığı ve güvenliği konularının, toplumda her zaman üzerinde hassasiyetle durulması gerekli olan konular olmasını, asıl isteklerinin bu olduğunu vurgulayan Kurt, “Maalesef bu konular, ülkemizde genellikle Türkiye’yi yasa boğan elim kazalar sonrası gündeme geliyor, daha sonra gündemden düşüyor. Bizim amacımız bu tip eğitimlerle, toplantılarla, çalıştaylar ile bu hassasiyetleri iş sağlığı ve güvenliği konusundaki önemi her zaman en üst seviyede tutup, bütün kesimlere bununla ilgili önlemleri almalarında tüm desteğin verilmesini sağlamaya çalışmaktır” diye konuştu.
Hiç kimsenin hukuk kurallarına uymama lüksüne sahip olmadığını ifade eden Denizli İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Fehmi Demirten ise, iş yeri sağlık ve güvenlik birimleri ile ortak sağlık ve güvenlik birimleri hakkında çıkarılan yönetmeliğin, iş hayatına ciddi tedbirler getirdiğini söyledi. Demirten, şöyle devam etti:
“Türkiye, dünyada iş kazalarının en fazla yaşandığı ülkelerden birisi. İnşaat risk analizlerine göre, en tehlikeli sektörlerin içine giriyor ancak burada da tedbirlerin uygulanmamasından dolayı sıkıntılar yaşanıyor. Biz DEİM olarak, bu tür organizasyonları ciddi manada önemsiyoruz. Önümüzdeki günlerde İş-Kur, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve derneğimizin ortaklaşa gerçekleştireceği bir 'iş güvenliği konferansı' yapacağız. Gerçekleştireceğimiz organizasyonla, sektörün büyük bölümüne ulaşmayı hedefliyoruz”.